БСП обеща да намали привилегиите на депутатите

ОFFNews 18 април 2018 в 10:34 3373 1

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите искат отмяна на привилегиите, които имат депутатите.

"Ако го отхвърлите, си е ваша воля. Някой ден, когато ние управляваме, ще приемем това предложение", обърна се тя към мнозинството в декларация за началото на новия парламентарен сезон.

От БСП ще предложат промени в правилника за дейността на Народното събрание, с които годишната депутатска ваканция да бъде намалена. "Колко души в България почиват над 70 дни?", попита тя. И отговори – 240. Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70?", подчерта Нинова. 

Социалистите ще предложат и заплатата на депутатите да не е обвързана със средното възнаграждение в страната, а да е фиксирана. В момента заплатата на депутатите е обвързана със средната работна заплата в страна - те получават пари равни на три средномесечни заплати. На всеки три месеца заплатите им се преизчисляват и когато средната заплата в страната се е повишила, депутатските възнаграждения също се увеличават. 

"Почти всички българи работят на фиксирана заплата. Ние ще си вдигаме заплатата всеки път, когато се повиши средната. С кое право?", каза Нинова и подчерта, че предложението й не е е популизъм, а конституционен принцип за равни права и справедливост.

"Знам, че много от вас си са съгласни с това, което казвам. Казвали са си го на ум, но не го правят на глас", каза тя.

Нинова обяви още, че се надява новият парламентарен сезон да бъде различен и през него депутатите да спрат да правят промени "на парче", а да започнат да гледат дългосрочно, комплексно в бъдещето. Тя предложи Народното събрание да работи усилено по конкретни теми и предложи три такива: стимулиране на българската икономика, модернизиране на образованието и решаване на проблемите в здравеопазването. 

"Ако започнем да решаваме тези неща дългосрочно, ще спасим народа от демографско изчезване и ще решим проблема с бедността", каза тя.

Лидерът на социалистите призова за "проглеждане". "Има един проблем, който никой не иска да произнесе на глас. За нас от няколко години той се казва паралелна държава, за президента Радев той се казва тъмна държава. Имаме официални институции и едни отзад, които купуват официалните и които печелят на гърба на народа", обясни Нинова и подчерта, че иска в рамките на този парламентарен сезон се надява да започне битката с този проблем. Според нея такива проблеми има в секторите с търговия с лекарства, с търговия с пшеница и хляб, както и с пренос и доставка на електроенергия.

Нинова каза още, че българското европредседателство е основен приоритет не само на управляващите, но и на опозицията. Нинова обаче обясни, че именно заради това премиерът Бойко Борисов трябва да иде в парламента, за да обсъди с депутатите бъдещето на ЕС след BREXIT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови