БСП оставя само един от досегашните си хора в ЦИК

OFFNews 07 март 2019 в 15:27 2434 0

БСП предлага само един от досегашните си членове в ЦИК да остане в комисията. Това е Таня Анчева Цанева, кояато е юрист от Софийския университет. Това обяви депутатът от левицата Крум Зарков, който представи номинациите на Столетницата.

Партията предлага в новия състав на изборния орган да влезе и Николай Иванов Николов. Преди време той бе номиниран от БСП за кандидат за председател на новия антикорупционен орган. Според Зарков Николов разполагал с необходимия опит и познавал добре изборния процес като участник, консултирал редица местни референдуми. Той също е юрист от СУ.

Левицата предлага в новия състав на ЦИК да влязат още Силва Дюкенджиева, която е бивш член на комисията в периода 2005-2014 г., политоложката и бивш народен представител Силвия Стойчева, както и експертът по информационни и комуникационни технологии Емил Войнов.

Последната номинация е на Цветанка Георгиева, която вече повече от 16 години работела в отдел "Избори" на "Позитано" 20. 

Единствените указания които сме дали е да спазват и следят за спазването на закона. Очакваме само здрава и законосъобразна работа, каза Зарков.

Той подчерта, че предложеният от ГЕРБ Александър Андреев, който досега се е водел член от квотата на Коалиция за България, е представлявал в ЦИК Земеделския съюз на Спас Панчев.

Помолихме го да си отиде, тъй като си сътрудничеше с ГЕРБ, така че в тази номинация няма нищо изненадващо, обясни той.

Кой от номинираните ще поеме мястото на зам.-председател ще се решава след изслушванията в парламента.

КСНС по въпроса на вероизповеданията - не е ставало дума за опрощаване на дългове на вероизповедания. 

"Правилата изискват народен представител да представи кандидатурите. Решихме аз да ги представя и да отговарям на въпросите", разясни Зарков.

Той обясни, че от БСП идеално са си давали сметка, че при нов състав на ЦИК ще загубят председателското място в комисията, но в случая ставало дума за принципна позиция, за да бъде законен органът.

Представяме шест достойни кандидатури. Няма разчистване на сметки с вътрешната опозиция, категоричен бе младият ляв депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови