БСП подкрепи кабинета за купуване на нова военна техника за 3 млрд. лв.

Юлиан Христов 08 юни 2018 в 11:04 4794 1

БСП подкрепи кабинета за купуване на нова военна техника за 3 млрд. лв.

БСП подкрепи проектите на правителството за купуване на нови изтребители и сухопътни бронирани машини. Въпреки че първоначално от левицата се въздържаха да подкрепят харчовете за модернизация, днес стана ясно, че от партията на Корнелия Нинова са променили решението си. За това надделяла възможността за индустриално сътрудничество и включване на българската индустрия в тези проекти.

От левицата все пак заявиха, че остават съмненията им за това, че проектите са така написани, че вече предопределят победителите в двата конкурса. 

Дебатите преминаха в нападки между ГЕРБ и ОП от една страна и партия "Воля" от друга за това кой ще влезе в историята с подкрепата на тези два проекта и кой ще бъде забравен, както и в това кой е срещу това страната ни да има армия. Партията на Веселин Марешки гласува срещу проектите. "В историята можете да влезете като Левски, но можете да влезете и като поп Кръстьо. И ако не можете да направите нещо добро за нацията си, за да ви апомнят като Левски, поне направете така че да не ви запомнят како поп Кръстьо", обърна се лидерът на "Воля" към депутатите от ГЕРБ.

По време на разискванията на проектите в пленарната зала Владимир Тошев ГЕРБ отбеляза, че планираните близо над 3 млрд. лв. за двата проекта плюс отделянето на допълнително пари за купуването и на бойни кораби след 10 години ще представляват едва 1 процент от Брутния вътрешен продукт на страната. Той обясни, че става въпрос не за разходи, а за инвестиции, които чрез родната индустрия ще повлияят положително на икономиката на страната.

Колегата му Емил Христов изрази задоволство от подкрепата на БСП. Въпреки това не спести критиките се - по времето на правителството на тройната коалиция не е купувана нова техника. Когато ГЕРБ поели властта е имало криза и за това такива харчове на са били обосновани. "Правителството на премиера Борисов по това време мислеше държавнически. През 2010 година запона разработването на проекта за купуване на нов многоцелеви изтребител", припомни той. При правителството на Пламен Орешарски обаче този порект отново потънал.

"Надявам се, че това е началото на един път, в който ние ще гласуваме все повече заедно", обърна се Христов към колегите си вляво.

Валери Жаблянов от БСП контрира, че проектите се изпълняват в корупционна среда. "Това е основната опасност пред двата проекта. И това, че БСП е заявила своята позиция, не означава, че ще гледа безпристрастно. Това са политически договори, те се сключват с други съображения. Да, ние трябва да осигурим боеспособността на армията, но това, което предлагата с тези проекти е прибързано", заяви депутатът.

От ДПС подкрепиха проектите, въпреки рисковете в процеса на модернизация. От партията очакват да се запознаят с получените оферти от участниците в конкурса. 

Проектите за модернизация бяха гласувани скоростно в рамките само на една седмица, след като стана ясно, че от ЕС и НАТО са отправени критики за забавянето им. Според Проекта за инвестиционен разход за купуване на нови изтребители кабинетът ще плати 1.8 млрд. лв., което прави малко повече от два пъти оскъпяване на проекта, в сравнение със стойността му през 2011 година. Купуването на близо 150 сухопътни машини пък ще излезе близо 1.5 млрд. лв.

След приемането на проектите предстои Министерството на отбраната да изпрати искания за предоставяне на информация (RFI) до останалите в списъка държави. Това са САЩ новопроизведени F-16 блок 60 (или 70) и нови F/A–18E/F Super Hornet или втора ръка - модернизирани F-16 и F/A–18E/F Super Hornet или F/A–18C/D Hornet. В списъка остават употребяваните от португалските ВВС F-16 MLU OFP М6, като при този вариант трябва да има допълнителен договор и със САЩ за логистична поддръжка. Израел, които вече бяха посочени за фаворити още преди проектът да е стартирал, предлагат втора ръка модернизирани F-16 C/D. Тук също трябва да има договор със САЩ. Италия остават в надпреварата с втора ръка Eurofighter Tranche 1, Германия - с нови Eurofighter Tranche 3, Франция с нови и употребявани Dassault Rafale и Швеция, които за първи път предлагат освен новопроизведени Gripen C/D и употребявани от Унгария или Чехия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови