БСП поиска оставката на Емил Христов заради скандала с хората с увреждания

ОFFNews 19 април 2018 в 12:18 1968 0

От БСП поискаха Емил Христов от ГЕРБ да си подаде оставката като зам.-председател на Народното събрание, след като вчера хора с увреждания не бяха допуснати до парламента. 

"Оставката на Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ – ако не я подаде, ще я поискаме", каза от парламентарната трибуна Антон Кутев от БСП. Социалистът поясни, че от партията на Нинова са били единствените в парламента, които са се съгласили да се видят с хората и са предложили това да стане в Народното събрание. Групата от представители на протестиращите обаче не беше допусната. 

Кутев разкритикува днешното извинение на Христов, в което зам.-председателят на парламента обясни, че грешката е на охраната. "Не става въпрос за грешка на охраната, а за политическо поведение на управляващите на безхаберие към нуждите на хората с увреждания", каза социалистът. Той подчерта, че още вчера е предупредил и хораната, и самия Христов, че ако хората не влязат, ще стане скандал.  

"Не помръднахте, докато не надушихте, че става скандал. И тук се включи Борисов, разреван", обърна се Кутев към депутатите от ГЕРБ.

Социалистите обясниха, че целта на провалилата се среща е била организаторите на протеста да представят на депутатите предложения за законодателни решения в социалната област.

"За част от тях светът ще свърши преди да падне Бойко Борисов, вие носите отговорност за техния живот. Вие трябваше да ги поканите, за да им дадете надежда. Вчера те твърдяха, че системата ги убива и никой не излезе да ги пита какво имат нужда. Има много хора, срещу които българското общество е несправедливо и жестоко, но хората с увреждания са най-онеправданите и измъчени от системата. Тях системата ги убива в най-директния смисъл. Тук няма място за хиперболи", обясни той. 

Малко по късно от ГЕРБ отговориха на искането за оставка и обявиха, че искането създава агресивност към парламента и депутатите. От партията на Борисов казаха и какво са направили за хората с увреждания през последните години - повече пари в бюджета, работни групи и законопроект, които обаче още не са приети, защото от ГЕРБ искат по тях да има обществен консенсус.

Цветанов определи думите на БСП като "абсолютно несъстоятелни тези, които не отговарят на истината". Той каза още, че ще продължи да е с протегната ръка към опозицията, но само когато тя е конструктивна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови