БСП поиска санкциите срещу Русия да паднат, ЕС ги удължава

Георги А. Ангелов 04 март 2020 в 11:48 3420 4

Антон Кутев

БСП поиска преразглеждане на санкциите срещу Русия за пореден път и за пореден път парламентът отхвърли предложението им.

Междувременно украинската редакция на “Свободна Европа” съобщи, че комитета на постоянните представители на страните в ЕС е съгласувал увеличаване на периода на санкциите с още 6 месеца, което трябва да бъде потвърдено на 12 март от министрите на страните членки.

Санкциите на ЕС бяха наложени през 2014 г. на 175 руски граждани и сепаратисти и 44 организации заради нарушаване на териториалната цялост на Украйна след анексирането на Крим и сепаратистката война в Донбас. През януари тази година в списъка бяха добавени още 7 руски чиновници заради провеждане на местни избори в анексираните територии.

Проектът за решение бе внесен БСП, тъй като е първа сряда от месеца и право на предложения има всяка парламентарна група. Социалистите предлагаха Народното събрание да се обяви за отмяна на санкциите, наложени с решение на Европейския съвет по отношение на Руската федерация, както и срещу реципрочните санкции от страна на Русия срещу държавите членки на ЕС. Депутатите на Корнелия Нинова искаха Народното събрание да възложи на председателя на парламента да информира Европейския парламент, както и парламентите на държавите от ЕС за приетото решение. Според БСП досегашната политика на ЕС за санкции е доказала своята неефективност.

"За" предложението гласуваха 82 народни представители, "против" - 60 и "въздържали се" -51, с което то бе отхвърлено.

Над 60 % от българите искат отмяна на санкциите срещу Русия и позицията ни срещу тях ще бъде съвсем навреме за европейския дневен ред, каза Антон Кутев (БСП) в представянето на мотивите.

Според Кутев предложението за първи път не вкарва нито правителството, нито премиера в някаква особено активна роля. “Ние искаме парламентът като представител на гражданите в България да заяви своята подкрепа за промяна на тези политики. Ние сме абсолютно убедени, че гражданите, които са ни избрали, искат това. Хората, които искат промяната на санкциите срещу Русия, са многократно повече от хората, които са гласували за БСП", каза Кутев.

Председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова (ГЕРБ) припомни, че санкциите са механизъм за регулиране на кризата в Украйна. "Смятаме, че тяхното приложение е необходимо", заяви Грозданова. Според нея предложението на БСП противоречи на конституционното разделение на властите. Тя предложи на социалистите да изпратят предложението си до ЕП и ЕС. “Съгласна съм, че е необходим диалог с Русия. Такъв диалог съществува. Да, политическа позиция би могъл да изрази българският парламент, но тя е изразена и не би довела до правни последици и до резултати от вземането на това решение", каза още Грозданова.

Очевидно ГЕРБ не оспорват фактите по същество и не критикуват предложението ни за отмяна на санкциите срещу Русия, но си търсят причина да го отхвърлят, каза лидерът на на БСП Корнелия Нинова

"Санкциите наистина засягат точно 150 физически и 45 юридически лица. Никой от нас днес не каза нищо за контрасанкциите на Русия, които засягат българския производител. Те са за хранителни продукти, пресни продукти и контрасанкциите са въведени от Русия 2014 г. Кое е интересното? През 2016 г. бившия премиер на Русия Медведев призовава тези контрасанкции да не бъдат отменяни", припомни Пламен Манушев от ГЕРБ. "Г-н Медведев каза, че има страшно много искания и постъпки от руските селскостопански производители тези санкции да продължат. Защо тогава не поискаме Русия да отмени контрасанкциите срещу нас? Нас ни засягат точно тези неща, свързани с производството на селскостопанска продукция", каза още Манушев.

Според колегата му Тома Биков БСП използва темата с вътрешнопартийна цел преди конгреса си за избор на лидер, който ще е в края на април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

4

Бухльо

04.03 2020 в 20:50

И един руски трол минал (или двама) и налепил минуси. Ако пак минеш, не се крий, ами напиши защо така подскача, като прочетеш нещо обективно, но не задължително в руски интерес :)

4000

3

AndroD

04.03 2020 в 16:21

За депутатите на БСП май проблемите на Русия са много по-важни от тези на българския народ, за кой път вече предлагат отмяна на санкциите...

15509

2

Бухльо

04.03 2020 в 14:49

Докато политиката на БСП слага на първо място една чужда държава, няма как да са реална алтернатива на управляващите.

3811

1

Toni2019

04.03 2020 в 13:09

Каква удобна опозиция тц тц. Държавата е зарината от боклуците на Европа, а те изкуствено се разграничават от ГЕРБ пришивайки се към Русия.