БСП предлага да се върне прогресивното данъчно облагане

Нели Чолашка 30 април 2015 в 10:53 6787 11

Снимка Ивайло Анев

Румен Гечев и депутати от БСП.

БСП внесе законопроект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, който предвижда върщане на прогресивното облагане на доходите.

Социалистите отдавна настояват за отмяна на плоския данък, въведен от Тройната коалиция при кабинета "Станишев". ГЕРБ много държи на този вид облагане.

Проектът на червените предвижда минималната работна заплата да е необлагаема, с 10% (колкото в момента е плоският данък) да се облага заплата над минималната до 1000 лв. и за по-високите доходи данъкът прогресивно расте. 

Това е скалата, която предлага БСП:

Социалистите предлагат и данъчни облекчения за родителите - необлагаемият минимум да се завишава с 15% за първо дете и с още 10% за второ дете.

Също да не се признава за необлагаем минимум доходът от наем или друг доход от имущество.

Всички развити държави в Европа имат прогресивно данъчно облагане, мотивира предложението Румен Гечев от БСП.

Той изчисли, че съгласно предложения от социалистите вариант хора със заплата до 1540 лв. ще плащат по-малко. Над тази заплата данъкът ще нараства плавно.

По думите му предложената от тях скала за облагане на доходите ще донесе на хазната допълнително минимум 120-130 млн. лв.

Относно аргумента, че плоският данък води повече чужди инвеститори в България, Гечев попита защо през последните години чуждите инвестиции намаляват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews