БСП предлага орязване на заплатите на депутатите с 600 лева

ОFFNews 19 април 2018 в 11:04 3293 1

Социалистите внесоха в деловодството на парламента предложение за намаляване на заплатата на депутатите с почти 600 лева. Те предлагат изменение в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

От БСП настояват основното възнаграждение на народните представители да бъде фиксираната сума, която да е по-малка от сегашното им възнаграждение. Социалистите искат от сегашните 3540 лв. заплатата да бъде намалена да бъде намалена на 2976 лв.

В момента заплатата на депутатите е обвързана със средната работна заплата в страна - те получават три средномесечни заплати. На всеки три месеца заплатите им се преизчисляват и когато средната заплата в страната се е повишила, депутатските възнаграждения също се увеличават. Ако възнаграждението на депутатите бъде замразено, това няма да се отрази само на тях. Замразени ще бъдат възнагражденията на премиера, президента, министрите, конституционните съдии и други.

"Тази мярка ще се отрази на още 19 структури в страната. Това е политическият и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите. Знаем, че ще има съпротива. Ще има тежка съпротива срещу това и ще изкарат БСП по-черни и от дявола", обясни Нинова.

Социалистите искат още да бъде сложен край на дългите депутатски ваканции. "Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници, както всички други българи. Без никакви извънредни отпуски", каза лидерът на БСП.

От ГЕРБ обаче не харесаха идеята на социалистите, която беше лансирана още вчера, но днес беше внесена в деловодството. В декларация от трибуната на Народното събрание Спас Гърневски определи като евтин популизъм идеята за отмяна на привилегиите на депутатите.

Гърневски припомни, че през 2014 г тогавашният председател на БСП и на парламента Михаил Миков сериозно разкритикува идеята за замразяване на депутатските заплати. Депутатът пот ГЕРБ цитира и думите на Миков отпреди 5 години:"Когато в цялата страна има ръст на заплатите е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм...".

Отговорът на Нинова не закъсня: "Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на партията такава, каквато я разбирам“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12015

1

svetliosdg

19.04 2018 в 12:30

Поредния ДИВ популизъм,ала г-жа Лъжа и БСП.
Да иска и намаляване на субсидиите им след като е почнала,а и да каже,защо с парите от субсидиите БСП иска да си прави ТВ?
Да не забравяме,че не всички са "приватизатори" както в БКП,оп грешка БСП!