БСП с кандидатура за шеф на антикорупционното звено

OFFNews 14 февруари 2018 в 12:55 3107 0

Снимка БСП

„От „БСП за България“ внасяме кандидатурата на Николай Николов за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти в парламента.

Той подчерта, че изискванията към този пост са изключително високи – професионални и нравствени.

„Предложеният от нас кандидат притежава тези качества. Кариерата му се е развивала изключително последователно и последните 15 години от нея, като юрист, той е работил само в тази материя - от 2005 година като член на комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност и от 2011 година до момента, като член на комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси“, подчерта той.

По неговите думи за всички тези години няма никакви съмнения относно професионалните действия и качества в работата на Николай Николов. „Името му никога не е било забърквано в скандали, въпреки специфичната материя и дейност на тези органи, в които е заемал най-високи ръководни позиции“, каза още Бойчев.

Той обясни, че на тази комисия са отредени изключителни правомощия, затова едно от най-важните качества, които трябва да притежава нейният председател, е да доказва, че не се поддава на влияние, натиск и се ръководи единствено и само от закона.

„Предлагайки Николай Николов сме стъпили и на квалификацията. Това е човекът, който има пет монографии по тази тема. Той е едно от безспорните имена в научните среди, занимаващи се с тази материя“, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Той подчерта, че Николов е автор на първите монографии в България по темата за корупцията и конфликта на интереси във властта.

„Проблемът с корупцията в България стои и вярвам, че с общи усилия можем да го разрешим“, заяви Николай Николов.

„Влизам в състезанието за председател на комисията като професионалист, като експерт в материята, като човек, който през последните 12 години е работил на ключови постове в материята на гражданската конфискация и на конфликта на интереси“, допълни той. Николов подчерта, че е наясно както с действащите режими в материята на конфискацията и конфликта на интереси, така и с петте основни направления, които бяха въведени като инструментариум за борба с корупцията в новия закон за противодействие на корупцията.

„Държа изключително много на независимостта на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Смятам, че това трябва да бъде регулатор, който преди всичко е независим в своите действия, който има висока степен на интегритет, който работи преди всичко като професионален и обективен орган, далеч от всякаква политическа намеса“, категоричен е Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews