БСП с конгрес в Деня на победата

OFFNews 24 февруари 2020 в 07:40 2365 0

БСП реши да проведе 50-ия си конгрес в Деня на победата на СССР над Нацистка Германия, но също и Ден на Европа - 9 май.

Националният съвет на левицата вчера избра датите - 9-и и 10 май (събота и неделя) - и мястото за него - Зала 1 на НДК.

С най-много номинации за лидер, който за първи път ще се избира пряко, е настоящият председател Корнелия Нинова. На база 31 конференции и събрания са номинирани 21 кандидати, като Нинова е с 31 номинации, втори след нея е Кирил Добрев с 13, по 6 имат Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев. По пет са те за Янаки Стоилов и Георги Гергов. Драгомир Стойнев и Валери Жаблянов имат по 3. По 2 са те за Сергей Станишев, Михаил Миков, Деница Златева, Жельо Бойчев и Борислав Гуцанов. По една имат Георги Свиленски, Иван Ченчев, Явор Гечев, Георги Пирински, Лъчезар Костов, Станислав Павлов и Атанас Мерджанов.

Отчетно-изборната кампания в БСП за избор на ръководни органи продължава до средата на март. Централната комисия за пряк избор на председател на БСП ще обяви до 21 март имената на далите съгласие да участват в надпреварата.

Вчера лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изрази притеснение от натиск при номинациите.

"Това, което чувам, е, че силно се използва апарата като инструмент за натиск при номинациите. Тръгваме към конгрес без политически документи, и се състезаваме кой е по-красив и кой има повече грехове, без да имаме ясна политиката", заяви Станишев преди заседанието на Националния съвет на БСП.

Станишев заяви още, че прекият избор за лидер на БСП се провежда при неясни правила, а най-лошото е, че няма никакви политически идеи, които да обединят социалистите. Според него има опасност БСП да се занимава сама със себе си, без да се вгледа в проблемите на хората.

Вчера Националният съвет определи и следния дневен ред за 50-ия си конгрес:

1. Политически доклад пред 50-я конгрес на Българската социалистическа партия

- отчет на Националния съвет на Българската социалистическа партия.

- отчет на Парламентарната група на „БСП за България”.

2. Отчет на Общопартийната контролна комисия на Българската социалистическа партия.

3. Отчет на депутатите-социалисти в Европейския парламент.

4. Избор на Национален съвет на БСП, на председател на Общопартийна контролна комисия на БСП и на членове на Общопартийна контролна комисия на БСП.

5. Резолюция срещу неофашизма.

6. Политическа декларация на 50-я конгрес на Българската социалистическа партия за развитието на партията и нейните управленски приоритети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови