БСП също иска ревизия на 'определени скандални сделки'

Юлиан Христов 18 ноември 2017 в 16:47 6663 2

БСП също ще ревизия на

БСП ще започне разговори с други партии за резултатите от приватизацията, реституцията, концесиите, обществените поръчки и ролята на "силовите групировки" по време на прехода.

Това се посочва в позиция на Националния съвет на БСП по повод искането на ГЕРБ за промени в Конституцията. Социалистите заявяват, че не подкрепят исканите от партията на Борисов промени, тъй като ги определят като противоречащи на принципите на правовата държава и на европейското право. С тези промени нямало да се постигне "реално възмездие" и те целят да подведат гражданите и да отклонят вниманието от "актуалните прояви на коупция", смятат социалистите. В същото време обаче партията на Нинова ще бъде съвносител на промените.

В тази връзка от БСП ще поискат изслушване на министъра на икономиката, от когото очакват статистика за стойността на приватизираните активи и постъпилите в резултат на следприватизационния контрол средства. Социалистите очакват и отчет на главния прокурор за броя на разследванията, свързани с приватизацията и осъдителните присъди, както и броя на погасените по давност дела. Депутатите от левицата ще искат председателят на Народното събрание да поиска становище от законодателния съвет при парламента за предложените от ГЕРБ конституционни промени.  

По-рано днес пред съпартийците си лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че оставката на председателя на парламента Димитър Главчев е политическа победа за партията. "ГЕРБ я приемат като компромис и жертва в името на връщане на опозицията в зала, за да не прави България лошо впечатление по време на председателството на Съвета на ЕС. Според тях председателят на НС не е направил грешка. Оценяват ни като деструктивна политическа сила, която руши държавата. Уви, горчивият урок не е научен. Ние имаме ценностни различия с ГЕРБ", е казала Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. 

Според нея причините за оставката са други:  

Грубо нарушаване на принципите на парламентарната държава, в която НС упражнява контрол върху изпълнителната власт, а не обратното;
грубо нарушаване на свободата да имаш различно мнение от управляващите, от която и партия да са те, и да го изразяваш, без страх;
груба цензура върху опозицията и отнемане на гласа на близо един милион българи.

БСП не руши държавата, а е пазител на държавността, правовия ред, демокрацията и свободата. Ще продължаваме да бъдем гарант на тези ценности и в опозиция, и в управление, е заявила още Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!