БСП се отчете пред Сметната палата като Станишев на Бузлуджа

Милен Енчев 14 април 2014 в 13:47 4065 3

„Управлението на ГЕРБ доведе страната до криза, която обхвана всички равнища на държавата и обществото. Подкопани бяха демократичните устои на държавността и беше застрашено взаимодействието между институциите. Нарушен беше правовият ред, дискредитиран беше парламентаризмът, опорочено беше върховенството на закона. Бедността и беразботицата заеха застрашителни размери“. Това се казва в годишния доклад за дейността на Българската социалистическа партия към финансовия й отчет до Сметната палата за 2013 г., публикуван днес от палатата.

Макар че от партиите се изисква чисто счетоводен доклад (по чл. 33 от Закона за счетоводството – максимално обективен анализ на състоянието на предприятието, действията и фиансовите рискове пред него), в отчета си левицата видимо е подходила като на партиен пленум. Наред с финансовата самооценка, за разлика от повечето политически партии управляващата партия си е дала и политическа, както и ред констатации за случващото се в държавата.

„Резултататите от управлението на ГЕРБ са: 35% обедняване на населението, над 400 000 безработни, близо 700 000 българи без поминък“, громи БСП опонента си пред Сметната палата. И продължава: Служебното правителство не успя да успокои ситуацията в страната, да организира и да проведе честни и демократични избори (...), беше осуетен и мащабен заговор срещу демокрацията и свободния вот на гражданите, като бяха заловени 350 000 незаконни бюлетини в печатницата в гр. Костинброд“.

След преглед на програмата на правителството на Пламен Орешарски, в доклада си БСП се спира на редицата „национално значими мероприятия“, като „Първомайски митинг и първомайско шествие, преминали под наслов „1-ви Май – ден на труда, ден на протеста, ден на солидарността!“; „Време е за ново начало!“; „Време е за нова надежда!“' Идва Велик Ден! - под лозунга „Да си подадем ръце и да върнем България на хората!“.

Сред национално-значимите мероприятия е и включено и участието на БСП в „големия национален митинг – шествие през м. Ноември 2013 под наслов „Да на свободата! Не на окупацията“, също в подкрепа на правителството“. „Този съвместен митинг на привържениците на БСП и ДПС е доказателство, че може да се осигури ефективно управление на страната“, отчита левицата.

В пространния доклад не са пропуснати и предстоящите евроизбори. „Наш дълг е да формулираме нова перспектива за развитието на България като европейска, демократична, конкурентоспособна и социална държава. Това е голямата политическа задача пред партията“, се казва счетоводния документ, подписан от лидера на БСП Сергей Станишев.

„От изложеното по-горе следва, че БСП в качеството си на юридическо лице отговаря на изискването на Закона за счетоводството за „действащо предприятие“ и ще продължи да осъществява политическата и управленската си дейност и през следващите години“, завършва докладът.

Цифром

Левицата е приключила финансовата 2013 г. С положителен баланс от около 900 хиляди лева, е записано в отчета на партията.

В положителното салдо не е включен заемът от 1.895 милиона лева, взет от ДСК за провеждането на предизборната кампания миналата година. Не са включени и 13 автомобила „Шкода“, купени на лизинг с 4-годишен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!