БСП ще гласува за Станишев, въпреки отсъствието на Нинова на конгреса на ПЕС

Владимир Йончев, Лисабон | 07 декември 2018 в 15:54 | 2532 |0

БСП ще гласува за преизбирането на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти, въпреки демонстративното отсъствие на лидера си Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС в Лисабон.

Имаме 10 гласа. Всичките те с радост ще бъдат дадени за Сергей. Ние сме горди, че председателят на ПЕС е от БСП, обясниха минути преди началото на конгреса зам.-председателите на партията Деница Златева и Кирил Добрев.

Изборът за председател на ПЕС започва след броени часове, а Сергей Станишев е единствен кандидат за поста.

Нинова имаше закупени билети за Лисабон и акредитация за конгреса, но в последния момент отказа да дойде, защото се очаква да бъде гласувана резолюция, която призовава за ратификация на Истанбулската конвенция.

Още по време на подготовката на резолюции, БСП ясно и категорично декларира, че не може да подкрепи текстовете, които призовават за ратификация на Истанбулската конвенция. Още през юни сме изпратили писмо, в което препотвърдихме тази позиция. Тя ще бъде отразена по време на обсъжданията и решнията на конгреса, каза Деница Златева.

Тя отбеляза, че други партии също имат резерви по отношение на други резолюции, например за миграцията, и декларират ще не се чувстват обвързани по отношение на взетите решения от конгреса по тези теми. В едно семейство, в което има 34 партии е нормално да има различия. Важното е, че по основни теми като борбата с неравенството, заетост, младежка заетост нямаме никакви различия, каза Златева.

На въпрос ще се противопостави ли БСП на номинацията на Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия, защото холандецът е горещ привърженик на Истанбулската конвенция, Златева отговори, че най-важната цел е социалистите и представителите на БСП да бъдат с максимално много евродепутати. По какъв начин, с какви теми ще бъде постигнато това, е решение на всяка конкретна партия на национално ниво.

Винаги сте критикували, че сме лидерска партия, коментира другият зам.-председател на БСП Кирил Добрев въпроса дали отсъствието на Нинова не хвърля сянка върху преизбирането на Станишев. 10 човека сме тук, двама зам.-председатели, една силна делегация идва тук, за да гласува с гордост за Сергей. Присъствието или отсъствието на председателя няма никакво значение, още повече, че имаме конгресни решения, които ние изпълняваме, каза Добрев.

Според него отсъствието на Нинова няма нищо общо и със слуховете, че Станишев няма да бъде издигнат за водач на листата БСП за евроизборите. Този тежък въпрос ще бъде решен от НИС, каза Добрев.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !