БСП сравни убийството на водещата от Русе с това на Ян Куцияк

OFFNews 08 октомври 2018 в 16:39 5273 2

БСП сравниха убийството на телевизионната водеща от Русе Виктория Маринова с това на разследващия журналист от Словакия Ян Куцияк.

Според говорителя на парламентарната група на социалистите Елена Йончева това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа за последната една година. По думите й подобни убийства са станали в Малта, където в бонбена атака загина Дафне Галиция и в Словакия- Ян Куцияк.

"Какво се случва в България след убийство на една българска журналистка. Още на втория ден, от МВР казват, че е малко вероятно или по- малко вероятни нейното убийство да е свързано с нейната работа", подчерта Йончева.

Тя припомни последните думи по отношение на свободата на медиите, които Виктория Маринова е казала в ефир: "Силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми, систематично отстраняване на разследващи журналисти", цитира Елена Йончева.

"Българското общество не знае какви са мотивите зад зловещото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова, но сме загубили вярата, че държавата е способна и има желание да стигне до край- не само да разкрие кой е извършителят, но и кой е поръчителят на това престъпление, ако има такъв", каза още Йончева.

Секретарят на парламентарната група на социалистите пък поиска действия от правителството и съответните институции за разкриване на мотивите и извършителите на престъплението в Русе. "Очакваме от тях конкретни мерки и идеи за това- как да бъде защитена свободата на медиите и как да бъде защитена независимата журналистика", каза той.

Вигенин подчерта, че темата за убийството на Виктория Маринова в Русе не може да остане без коментар.

„Реакциите на световните медии ни показаха колко тежко е престъплението. От дълги години България не е била обект на такова внимание в международната преса. Водещи издания като „The Washington Post“, „The New York Times“, „The Guardian“, „Bild“, „Die Welt“, „Politico“, както и в цялата балканска преса, това е една от най-четените новини“, подчерта Вигенин.

По неговите думи чак след силната международна реакция властта се е забързала да се заеме с този проблем.

„Това показва, че в България са закърнели нашите сетива за свободата на медиите и какво представлява. Още веднъж 111-тото място на България по свобода на медиите беше потвърдено“, каза още той.

Според него този случай е бил нова червена линия, която е пресечена – досега български журналист не е ставал жертва на подобно престъпление.

"Не трябва да бъдем безразлични. Обществото трябва да се събуди – и политиците, и медиите", категоричен е народният представител. Той подчерта, че след подобен случай в Словакия, министър-председателят подаде оставка.

"Тук като че ли властта в първите два дни беше заета да изпревари обществената реакция и да омаловажи това убийство, подчертавайки, че най-вероятно не е свързано с нейната работа. Сякаш, ако убийството не е свързано с нейната работа, е по-приемливо. Не, в България, в една европейска държава, не е приемливо една млада жена да си отиде по подобен начин. Ние сме свободни хора, които би трябвало да имат свободна и сигурна държава. Хората трябва да имат правото и възможността, без да се страхуват, да бъдат там, където намерят за добре", заяви Кристиан Вигенин

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

09.10 2018 в 17:55

Айде и тия се затъркаляха по земята с пяна на уста. В измислена истерия.
И това ще докарате до абсурд, и до отхвърляне. Като протестите, които създадоха протестуиращите. И вече предизвикват само досада и отвращение, а не резултат.

12001

1

Севтопол

09.10 2018 в 16:45

"Силен ПРАВИТЕЛСТВЕН и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми, систематично отстраняване на разследващи журналисти". За втори път, след Корнела в пленарна зала, БСП нарича ГЕРБ убийци. И никакви последствия.