БСП внася пет сигнала за корупция, единият е срещу Цветанов

OFFNews 21 януари 2018 в 15:35 7815 0

БСП внася в прокуратурата пет сигнала за корупционни схеми, съобщи на пресконференция днес Атанас Зафиров от лявята партия.

"Първият сигнал е свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ - на град Стамболийски, като една от първите му работи е била му да уволни 42 служители, а на тяхно място според получения от нас сигнал са назначени близки персонално до кмета", заяви Зафиров.

Вторият сигнал е срещу кмета на Тетевен за безпринципни назначения, третият е във връзка със състоянието на охранителната фирма на МО МОБА. Четвъртият сигнал е за съмнения за злоупотреба в община Дулово, свързана с процедура за обществени поръчки.

Петият сигнал касае заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Зафиров обясни, че в интервю бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев казва, че благодарение на Цветанов са заловени "Наглите" и че Цветанов го бил запознал с човек, вътрешен за "Наглите", който го запознал с друг човек. Според БСП тези обстоятелства поставят въпроси, свързани с морала и закона при осъществяването на срещите между министър и човек, определен от Георгиев като "вътрешен за "Наглите".

БСП ще продължи и следващата седмица с внасянето на сигнали и за други български общини като Шумен, Бургас, Септември, каза още Зафиров.

От БСП ще настояват също на утрешното извънредно заседанието на парламентарните комисии по вътрешните работи и на финансите , освен изслушването на финансовия министър и директора на на агенция "Митници" , да бъдат изслушани и представители на МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка със системата БАЦИС, която функционира в агенция "Митници".
Иван Иванов посочи, че не може да се установи кой, кога и защо е влизал в системата. Според него от докладите на ДАНС и прократурата е видно, че, ако едно лице има паролата за достъп, може да изтрие например три ТИР-а с цигари, без да има притеснения ,че ще бъде заловено и ще му бъде търсена наказателна отговорност. Според БСП става въпрос за много сериозно източване на държавния бюджет чрез неплащане на акцизи, ДДС и мита.

"Ще искаме още утре да бъде разсекретен протоколът от заседанието на комисията за контрол върху приходните агенции, както и докладът на МВР с данни за престъпления, свързани с корупцията", заяви Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови