БСП внесе четвъртия вот на недоверие, в ГЕРБ са спокойни

ГЕРБ уличиха Корнелия Нинова в лъжа

Георги А. Ангелов 20 януари 2020 в 15:25 3102 3

Крум Зарков, Корнелия Нинова и Манол Генов на път към деловодството на парламента

БСП внесоха първия си вот на недоверие към правителството по екологична тема и четвърти за третия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ. Мотивите на БСП са 40 страници – “провал в областта на политиката по екология и околна среда”. “Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като излезе от деловодството на парламента.

Ако не бил вотът, нямало да има мерки

Според нея, ако вотът не бил внесен, много от мерките, взети от правителството за решаване на водната криза в Перник, нямало да се случат. “Да, взеха се мерки, но те са временни, палеативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем. Ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир „Тича““, попита още Нинова. Тя изреди и други градове в които има реални или потенциални проблеми с водоснабдяването, като Сливен, Ботевград, Търговище и Ловеч. Според нея проблемът е системен.

По отношение на боклуците, много се съсредоточи вниманието за боклуците от Италия”, каза Нинова, според която има внос и от страни от “третия свят”.

„За кратко време от около месец напоследък правителството на Борисов получи три европейски наказания”, каза Нинова, което според нея се случва за пръв път. “България е осъдена вече в съда за замърсения въздух при това проблемът е стар. Гледа се в Европа и съда още от 2017 г. Жалкото е, че някои от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха изкарва смъртоносни пари. Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си за това“, допълни Нинова. Тя добави, че ЕК започва да се занимава с въпроси за лекарствата и защо в частните болници са продавани на много по-висока цена. „Третият е гордостта на Борисов – връщането на парите за автомагистрала „Струма“, добави Нинова. Тя каза още, че провалът на правителството е не само вътрешен, а и външен.

Мотивите и вотът на недоверие е подписан от 78 народни представители. ДПС щели да добавят свои мотиви

Нинова се обърна към всички, “които искат промяна, свалянето на това правителство и промяна на модела на управление”. “Нека се обединим, защото има теми, които са над нас. Чист въздух, чиста вода, чиста храна са теми, които могат да ни обединяват. Сега е моментът не само да искаме промяната чрез свалянето на кабинета и да изградим алтернативата”, призова Нинова.

БСП по всяка вероятност няма да получат подкрепата на “Воля” и независимите депутати от “Атака”. “Ако всички партии и независимите, които се обявяват за опозиция, гласуват, вотът ще мине”, каза Нинова. “Стои въпросът колко зависими са независимите”, каза многозначително Нинова.

Преди това БСП се видяха с извънпарламентарните партии АБВ и “Движение 21”, които също подкрепиха вота на недоверие.

ГЕРБ: За съжаление на БСП вота няма да мине

За съжаление на БСП вотът на недоверие няма да мине - той цели създаване на политическа нестабилност и паника, коментира зам.-председателят на групата на ГЕРБ в парламента Александър Ненков. “ГЕРБ заедно с „Обединени патриоти“ ще изпълним управленската програма, за която сме се подписали преди три години и ще довършим своя управленски мандат. Коалицията е стабилна. Вярваме, освен това, че в Народното събрание извън коалицията има достатъчно разумни други народни представители, които съзнават, че евентуално падане на правителството в момента, само ще доведе до нови въпросителни и ще постави под угроза бързото разрешаване на проблема, който е налегнал в град Перник“, заяви още Ненков.

Той уличи Корнелия Нинова в лъжа. „Това, което чухме и преди малко от г-жа Корнелия Нинова тя дори и сега пред вас изрече неща, които не са верни. Например каза за Шумен за това кой ще напълни язовир „Тича“. Самият управител на ВиК дружеството каза, че язовирът е пълен и че има вода за поне 30 месеца. Сами разбирате, че това е една да не кажа лъжа, но със сигурност не е истина. Освен това каза, че бедстват над половин милион български граждани, което също не отговаря на истината“, допълни още Ненков.

Очаква се дебатите по вота да бъда в петък, а гласуването следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

Biser

20.01 2020 в 16:20

Вот на недоверие обаче ако върже какво. Алтернативата е БСП. ..Айде, няма нужда.

18551

2

Нострадамус

20.01 2020 в 16:01

Министър председателят Бойко Борисов тотално е изгубил връзка с действителността. Това показва видео от извънредното заседание на Министерски съвет в събота. В арогантността си, усещането и стремежа да е безгрешен, той подменя без свян своите собствени думи. Само че за разлика от него, камерата не лъже и нелепостта му става публична. https: m.fakti.bg bulgaria 439832 borisov uvlechen v kgb priiomite ili s psihicheski problem video

3910

1

Georgi Gracata

20.01 2020 в 15:55

Е на това му се вика дружба,искаш вот на недоверие и подсигуряваш мандата до редовни избори.Малка услуга но получаваш голяма благодарност:БСП преговаря с Демократична България,а ДПС подкрепя да не говорим,че парламентарно представяните духат супата от страх,а ВОЛЯ винаги е била желание(имаш това което нямаш).