БСП внесоха искането си депутатите да нямат ваканция, ГЕРБ ги обвиниха в популизъм

Сидеров готов да подкрепи БСП, ако Нинова ги убеди

OFFNews 21 юни 2018 в 14:20 2891 0

БСП внесе в деловодството на парламента предложение за отмяна на лятната ваканция на делутатите. Социалистите искат народните представители да не почиват, докато не решат проблема на протестиращите майки на деца с увреждания.

"Не е човешко докато майките и децата с увреждания през летните месеци седят на жълтите павета, народните представители и Министерски съвет да се пекат по плажовете в България или чужбина", обясни пред журналисти социалистът Филип Попов.

Социалистите обясниха, че с предложението си дават възможност на правителството да си изпълнят обещанията, за да се разрешат проблемите на хората с увреждания в България. Попов припомни, че през 2012 г. предходно правителство на Бойко Борисов е приело стратегия, според която още преди две години е трябвало да бъде приет Законът за социалните услуги.

"Сега сме средата на 2018 г. – този закон е още на ниво концепция. Затова даваме възможност на правителството до края на юли да изработи този закон, както и още други два – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, да ги внесат в Народното събрание и през август месец да дебатират и да разрешават проблемите на хората с увреждания, защото чашата на търпението им е прелята", каза още той и подчерта, че майките протестират от началото на юни пред Народното събрание и в други градове.

Според ГЕРБ обаче за пореден път исканията на определена социална група се използват с политически цели. "Може би това щеше да е приемливо, ако не ставаше въпрос за използването им от страна на една госпожа, която във вчерашния и днешния ден се е регистрирала единствено, че е в сградата на Народното събрание", коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. След това от най-голямата партия за пореден път извадиха справка, според която Нинова не гласува в пленарната зала.

"Призовавам колегите да не бъдат толкова крайни популисти. Нормално е, когато стоят искания на определена социална група, политиците да имат чувствителност. Но да се злоупотребява с това и то на фона на безхаберието и неучастието й в работата на парламента- това е недопустимо", обяви в отговор депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

На въпрос дали депутатите ще успеят да приемат преди ваканцията промените, които засягат хората с увреждания, Атанасова отговори: "Ако трябва ще работим с удължено работно време".

"Когато се налага да се работи, се правят дълги заседания, понякога и среднощни. В повечето случаи опозицията е реагирала
на това", обясни тя.

Атанасова се изказа и за заявлението омбудсмана Мая Манолова, че е готова да напусне поста си на обществен защитник в името на това промените да бъдат приети. "Мога да коментирам оставки, само когато са депозирани в Народното събрание. Мая Манолова е избрана за омбудсман от нас, така че ако смята да я подава и я депозира, вероятно всички парламентарни групи ще направят изявление", обясни тя.

Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров пък обяви, че е готов да приеме искането на БСП, ако Корнелия Нинова го убеди в нуждата депутатите да нямат ваканция. "В пряк диалог можем да видим какво точно искат, за какво го искат. Госпожа Нинова е решила да отговори на обществените виждания и предлага това. Лично аз мисля, че може и да няма ваканция, бих подкрепил такова предложение", каза той.

"Вчера казах, че може да се предложи да работим и нощна смяна. Трябва да имаме предвид, че парламентът не е цех, в който се произвеждат части. Работата е по-специфична, тя е многостранна, не е само гласуването на поправка в определен закон. Работата ни не е само натискане на бутон в залата. Много голяма част от нея остава скрита, затова се създава впечатлението за бездействие", добави той.

Междувременно стана ясно, че майките на децата с уврежания също вече са информирани за внесеното от БСП предложение.

"Срещнахме се с майките на деца с увреждания пред парламента. Уверихме ги , че поставихме условие на правителството да внесе законодателни предложения до края на юли. Ние имаме готовност с конкретни текстове. Информирахме ги, че изпълнихме ангажимента си към тях", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови