Бабиш: Как може Гърция да е в Шенген, а България и Румъния - не

OFFNews 22 януари 2018 в 15:10 5429 2

Чешкият премиер Андрей Бабиш изрази недоумение защо страна като като Гърция е в Шенген, докато България, Румъния и Хърватия не са.

Бабиш изрази мнението си по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов. 

Чешкият премиер подчерта, че с водената политика страната ни е заслужила да е част от Шенгенското пространство, съобщи БТА. 

Андрей Бабиш заяви, че с премиера Борисов са разговаряли по темите, които са от общ интерес в Европа. Той се радва, че в момента именно България е председател на ЕС, защото пред Европа стоят за разрешаване много важни и фундаментални теми. По думите му по тези теми България и Чехия имат много общи възгледи.

Бабиш бе категоричен, че Дъблинското споразумение не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците. Андрей Бабиш Той изрази възмущението си, че това споразумение е било взето на ниво министри на вътрешни работи, затова се надява още по време на българското председателство на ЕС да започне промяната на споразумението.

По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, като според Бабиш страните членки трябва да имат повече влияние върху тях.

Борисов се съгласи, че Дъблинското споразумение не работи ефективно. Според него трябва да се намери компромисен вариант, като той настоява бежанците да преминават границите в ЕС само чрез официалните ГКПП-та.

Освен това Борисов призова да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Премиерът предложи още да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Той настоя още за удължаване на споразумението с Турция, тъй като нормализирането на отношенията със страната ще гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха около мнението, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

2

reKontra

23.01 2018 в 00:32

Мисля,че в интерес на истината трябваше поне да споменете,че този корумпиран индивид е със свален депутатски имунитет и ще бъде съден.
Тази снимка може да стане гоблен.
Може да се казва "Двамата корумпирани"

7551

1

reKontra

23.01 2018 в 00:27

Тоя смешко май никога не е ходил като турист в Гърция. И със сигурност не е ходил в Лом.