Бъчварова: Не оценихме, че могат да се допуснат толкова спекулации за Истанбулската конвенция

OFFNews 15 февруари 2018 в 09:47 8441 7

„Не оценихме, че могат да се допуснат спекулации, с които след това да се борим." Това заяви по повод обществения дебат за Истанбулската конвенция началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова в интервю за Нова телевизия.

Според Бъчварова е необходимо време, за да се обясни какво предлага конвенцията.

Както вчера заяви самият Бойко Борисов в интервю за bTV, ГЕРБ смята да замрази гласуването на конвенцията и да започне дебата отначало.

Отстъпването от подписването на Истанбулската конвенция е с цел да се стигне до „процедури, които да доведат до съгласие и общо разбиране по същността” на въпросния документ, поясни днес Бъчварова.

„В процедурата на разбирането изгубихме смисъла на изключително важна тема за цялото ни общество”, заяви тя.

Тя подчерта, че 47 държави – „европейски, съвременни и развити” са ратифицирали конвенцията и България има всички основания да се присъедини към тях. Според нея българското общество е било подведено от „грешна интерпретация на някои елементи” от текста на конвенцията.

„Мисля, че има положителен резултат и той е, че червената лампа за домашното насилие свети в съзнанието на много хора”, каза още Бъчварова.

„Няма пълни гаранции и аз не приемам този аргумент”, каза тя за тези, които твърдят, че не се знае какъв е ефектът от конвенцията в други страни.

За отношенията в коалицията, особено на фона на споровете около конвенцията, Бъчварова заяви, че има „диалог” и се „уважава мнението на останалите”. Тя добави, че правителството веднага се е разграничило от изказванията на Валери Симеонов за зелената евродепутатка Ска Келер.

Запитана дали ни дискредитират изказвания като това на вицепремиера Симеонов или пък отказа от ратифицирането на Истанбулската конвенция, тя каза, че в Европа има голяма „добронамереност” към нас, но „при всички случаи това се взима под внимание, но не е пречка или условие за преднамерено отношение”. Тя подчерта, че във всяка европейска страна има сложни политически конфигурации.

По темата за Пирин Бъчварова каза, че смята позицията на премиера Борисов за протеститеза „много честна и открита”.

„Сегашното правителство в лицето на министъра, вицепремиера и особено премиера, се опитва да намери най-правилното решение”, каза тя.

„Става въпрос за една група в обществото, която няма парламентарно представителство и протестите за възможност да изрази своята позиция”, добави тя.

Относно спора с БСП за Луков марш, тя подчерта, че официалната позиция на ГЕРБ е, че мероприятието не трябва да се провежда заради възгледите, които се изразяват чрез него.

„Много се опасявам, че се връщаме към една тема, която изглеждаше затворена за нашето общество – оценката на събитията около 1944 година и Народния съд”, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

7

иванку

17.02 2018 в 21:29

Защитниците на конвенцията твърдят че в нея не се споменава за гей-бракове. трети пол и други извращения. Ето ключа към демаскирането - юридическия термин "всичко което не е забранено е разрешено". Сега българските закони забраняват гей-бракове и трети пол, но когато конвенцията се приеме, тя ще е над нашите закони. Тогава всяка гей-двойка ще може да поиска брак и съдът няма как да откаже. Същото ще е и с другите забрани. Така конспиративно конвенцията ще промени нашето законодателство и морални норми.

13214

4

XR4

15.02 2018 в 10:39

"Бъчварова: Не оценихме, че могат да се допуснат толкова спекулации за Истанбулската конвенция"
Те и британските политици не вярваха, че на острова има толкова много лумпени, ама ей на...брекзит...

16193

3

SC

15.02 2018 в 10:25

Не преценихте как да я проврете между капките. Много добре знаехте каква щеше да е реакцията.
 
X

Подкастът на OFFNews