България готова да удвои участието си в мисията в Ирак

OFFNews 13 февруари 2020 в 17:47 1943 0

Снимка БГНЕС

Красимир Каракачанов

"България има готовност при необходимост да увеличи двойно участието си в обучителната мисия на НАТО в Ирак", съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневната среща на министрите на отбраната на страните от алианса, предаде БТА.

Досега България е участвала с двама офицери, които са се прибрали в България, но предстои да се върнат в Ирак.

С решение на българското правителство числеността се увеличава до четирима.

В последните часове е било получено становище на правителството на Ирак и така става възможно възобновяването на обучителната мисия, замразена покрай изостреното напрежение между САЩ и Иран в началото на годината.

Създадена в Багдад през октомври 2018 г. тренировъчната мисия на НАТО в Ирак наброява 500 души. Според дипломати тя може да се увеличи до 2000 благодарение на прехвърляне на военнослужещи от коалицията срещу джихадистите. Обучителните мисии на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава в Ирак бяха прекъснати в началото на годината заради нарасналото напрежение между Америка и Иран.

Междувременно зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи за споразумение между САЩ и талибаните. Договорката е, първо, за прекратяване на огъня в Афганистан и, второ, за започване на мирен вътрешен диалог със запазване на участието на НАТО в страната. По неговите думи подписването на споразумението се очаква до края на месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови