България и Македония честват заедно Илинденско-Преображенското въстание

OFFNews 02 август 2017 в 07:54 7617 0

Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Македония. След като вчера двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха исторически договор за приятелство, днес в Скопие в двора на църквата свети Спас Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев.

След години спорове днес българският и македонският премиер ще участват в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание.

Подписаният документ е както общ успех за двете страни, така и допринася за политическата стабилизация на държавите в региона и дава перспективи на цяла Източна Европа.

В Договора за добросъседство е предвидено създаването на Специална комисия, която да тълкува спорните въпроси от общата ни история. Освен договора бяха подписани и два важни меморандума - за изграждане на газова връзка между двете страни и построяването на железопътна линия между България и Македония.

България и Република Македония, без посредници и модератори, сме стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. Неслучайно хората са казали, че гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има видими резултати от подписването на Договора за добросъседство, заяви министър-председателят Борисов.

"България вече е още по-голям приятел на Македония, категоричен бе от своя страна Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови