България има нужда от разговор за корупцията и злоупотребата с власт. Ще го изнесем с вота на недоверие

OFFNews 03 ноември 2017 в 10:00 5647 1

"България има нужда от промяна. Има нужда от разговор за корупцията и злоупотребата с власт. Ние ще го изнесем с искания вот на недоверие”, заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Жельо Бойчев в интервю за БНТ тази сутрин.

Той изтъкна, че откакто управляващото мнозинство е на власт, постоянно стават скандали.

Започна се със скандални назначения, защото политиката им не е поставена на принципна основа с ясна законодателна програма, а има разпределение на власт, даде пример Бойчев. Дори депутати от партии в коалицията осъзнават проблемите с корупцията и злоупотребата с власт, каза той.

По вота на недоверие предстоят разговори на БСП с другите опозиционни партии, а целта на левицата е да получи максимална подкрепа при гласуването.

„Първата ни цел е да направим много съдържателни мотиви за вота. Те да са основен елемент от разговора. Ще започнем дебат на тази тема”, заяви Жельо Бойчев.

Бюджет 2018 ще е една от основните теми.

"Дайте да започнем с приходната част на бюджета. Няма ли нужда от анализ защо данъчно-осигурителните приходи намаляват в страната през последните години? Стотици милиони лева не влизат в хазната. Това е първата тема за разговор за бюджета. Втората е – как се харчат парите?”, посочи Бойчев.

Народният представител беше категоричен, че на второто четене на бюджета, от „БСП за България” ще бъдат направени много предложения.

„За приходите ще предложим по-висока събираемост, на база законодателни мерки. Трябва да бъде разчетен друг размер на БВП, който е поне с 1,1 млрд. лв. по-висок от разписания от ГЕРБ. Ще предложим съвсем друг данъчно-осигурителен модел за облагане на доходите на хората, защото най-бедните хора имат най-голям принос за приходната част на бюджета. Няма такава държава в Европа, която да облага минималните доходи”, каза Жельо Бойчев. Той се съгласи, че проблемите са трупани през годините, но на това трябва да се сложи край с промени на системите, защото наливането "пусто в празно" няма да доведе до резултат.

„Няколко стотин милиона лева повече за следващата година за образование и здравеопазване няма подобри продукта, който те дават. Ние искаме радикална промяна на финансирането на системите, за да получим друг резултат. Виждаме нервността на ГЕРБ от нашите предложения и разбираме, че сме на прав път”, категоричен беше Жельо Бойчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

1

Севтопол

03.11 2017 в 12:21

Започнало се със скандални назначения. Жельо, най-скандалното назначение беше ваше, през 2013-та, когато Орешарски предложи Пеевски и БСП гласува "за". По-нататък: "Няма такава държава в Европа, която да облага минималните доходи”. Няма, да. А кой ги обложи? БСП. Още през 2008-ма. И отново беше на същата позиция през март тази година. Как си променихте мнението за 7 месеца, не знам. Всъщност знам.