България иска от Македония да разкрие имената на доносниците, работили за югославската ДС

Георги Савчев 09 октомври 2019 в 17:04 11391 1

Задействане на процес на осветляване на сътрудниците от днешна Република Северна Македония на службите за сигурност на бивша Югославия. Това е едно от условията, което официална София поставя на Скопие, за да подкрепи Македония в пътя й към ЕС.

Същевременно България ще настоява и за "реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското им самосъзнание."

На жаргон в Скопие сътрудниците на югославската Държавна сигурност се наричат "кодоши". Във времената на комунистическа Югославия най-активни са две специални служби - УДБА (Управа државне безбедности - Служба за държавна сигурност) и КОС (Контраобавештајна служба -  Контраразузнавателна служба).

"Когато бяха по-изострени отношенията между Югославия и България, тогава беше по-активна разузнавателната служба на Югославия по отношение на България. Например, през онези времена, когато ставаше дума за македонския въпрос. Или когато ставаше дума за отношенията между бившия СССР и страните от Южните Балкани, Югославия, България, Албания и т.н. Тогава, мисля, че беше по-активна. Мисля, че ставаше дума приблизително за годините между 1948-1956. След това, когато настъпиха по-големи промени в Югославия – 1968 година. И през 70-те, когато се изостриха отношенията заради македонския въпрос. И т.н." - заяви през 2010 г. Хисен Рамадани, дългогодишен висш функционер в ЦК на Съюза на комунистите на Македония и в ЦК на Съюза на комунистите на Югославия.

Във времената на Социалистическа федеративна република Югославия УДБА има мащабна мрежа в Социалистическа република Македония, но нейни сътрудници и агенти действат и в Народна република България. 

Огромни информационни масиви на бившата УДБА не са разсекретени и до днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови