България изпуска язовир Ивайловград, за да спре мигрантите през Марица

OFFNews 10 март 2020 в 17:09 10877 1

Снимка By Izvora - Собствена творба, CC BY 3.0

Гръцките власти са поискали контролирано изпускане на вода от язовир „Ивайловград“, за да затруднят навлизането на нелегални мигранти по река Марица, съобщава БНР, като цитира гръцките медии.

Гръцките телевизии „Стар“ и „Антена“ излъчиха репортажи за контролирано покачване на нивото на река Марица, за да се затрудни преминаването на нелегални мигранти.

По искане от Атина бил отворен бент на язовир „Ивайловград“.

Покачването на водите на река Марица е от стратегическо значение за охраната на границата при Еврос.

След като не могат да преминат през Кастаниес поради силно присъствие на полиция и армия, трафикантите насочват мигрантите през река Марица. Това остана единственото място, откъдето все още е възможно да премине човек, коментират местните жители.

В пряко предаване телевизия „Стар“ показа, че водите от язовир „Ивайловград“ са покачили чувствително нивото на Марица на гръцка територия, като дори са залели мост, използван за нелегално влизане в Гърция.

Граничните власти в Еврос съобщават, че границата се охранява денонощно съвместно със сили на европейската агенция „Фронтекс“, както и специални кипърски полицейски части. Австрия и Полша също изпращат десетки полицаи в помощ на своите колеги в Северна Гърция

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

10.03 2020 в 17:38

Пазим гръцката държавна територия, но гръцкият мигрантски лагер на 5 км от българската държавна територия си остава? Някой все пак ще трябва да даде отговор защо гърците го направиха.