България настоява Албания и Македония да започнат преговори за членство в ЕС до месец

OFFNews 17 септември 2019 в 22:03 2556 0

„Ние сме едни от най-големите поддръжници на идеята Албания и Република Северна Македония да започнат преговори с Европейския съюз през октомври. Ще бъде историческа грешка, ако страните бъдат разделени“.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на среща с председателя на Комисията за външна политика в парламента на Албания Мими Кодели.

Захариева очаква пълно прилагане на приетия през 2017 г. Закон за защита на националните малцинства, което да даде възможност на българското малцинство в Албания да изучава майчиния си език.

Мими Кодели благодари за подкрепата ни за европейската интеграция на Албания, както и за предоставянето на финансиране по линия на Официалната помощ за развитие.

Тази година България чрез Министерството на външните работи финансира проект за строителство на пътища между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 000 лв. Проектът, който е най-големият, реализиран някога със средства от Официалната помощ за развитие на България, трябва да даде на жителите на двете населени места по-лесен достъп до образователните центрове, административни услуги и медицинска помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови