България официално пое европредседателството

OFFNews 11 януари 2018 в 20:55 6408 2

България официално пое председателството на Съвета на ЕС на церемония в Народния театър "Иван Вазов". 

Церемонията започна с химните на България и ЕС, както и с речи на президента Румен Радев, на премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на председателството Лиляна Павлова, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. 

Най-изненадваща се оказа речта на Туск, който беше изцяло на български език и започна с цитат от "Отечество любезно" на Иван Вазов. 

В речите си всички похвалиха България и вмъкнаха по няколко думи за единство, като споменаха и мотото на председателството "Съединението прави силата". 

"От 1-ви януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпо платен исторически опит. На Балканите знаем, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „съединението прави силата“, заяви в речта си президентът Румен Радев.

Той подчерта, че поемаме европредседателството в труден момент, като спомена проблемите с миграцията и тероризма. 

"Вярвам, че през следващите шест месеца всички вие, нашите гости от Европа, ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви на България. Особено в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на няколкостотин метра една от друга. Това е историческа даденост, която ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме", каза той.

Премиерът Бойко Борисов първо помоли за благословията на патриарха, а след това обяви, че след речта на български на Туск всички изказвания са неуместни. 

"Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета си е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили", подчерта Борисов.

Той изброи събития, които ще започнат, ще се развият или ще завършат по време на европредседателството, като спомена кохезионната политика, големите проблеми в региона, земеделската политика, киберсигурността, общата европейска отбрана и миграцията.

Борисов подчерта необходимостта да има максимална приемственост с председателството на Австрия, което е във втората половина на тази година.

Да ни е успешно председателството, да направим нещо и за Европа, и за България, пожела Борисов и допълни, че всеки българин трябва да усети, че ЕС прави нещо за него.

Речта на Юнкер също беше в духа на похвали към България, като посочи, че много харесва шопската ни салата и луканката ни. 

Той заяви, че има особена слабост към България. 

"Вашето място е в Европа, в еврото и ние си сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България", каза още Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови