България приема новото име Република Северна Македония, но постави условия

OFFNews 12 юни 2018 в 20:22 19040 1

Снимка mfa.bg

Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името.

Това обявиха от пресцентъра на външното ни ведомство, след като преди минути македонският премиер Зоран Заев съобщи, че се е договорил с гръцкия си колега Алексис Ципрас за новото име на бившата югославска република - Република Северна Македония. 

"Република България е признала Република Македония с конституционното й име още януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени" - коментираха от министерството на външните ни работи.

От ведомството посочват още, че с постигнатата договореност между Гърция и Македония се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на западната ни съседка - "това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване".

Македонец - гражданин на Република Северна Македония

Имаме историческо, вековно решение. Няма вече БЮРМ. Македонският език, македонският народ остават защитени завинаги, заяви македонският премиер Зоран Заев на пресконференция в сградата на правителството в Скопие тази вечер.

Предложението за новото име обаче трябва да гласувано на референдум в Македония - той ще проведе през есента.

Ако името Република Северна Македония бъде одобрено на референдума, следващата стъпка е на гръцкия парламент - той трябва да ратифицира договора между Атина и Скопие и даде зелена светлина за членството на Македония в НАТО.

Договорът предвижда и потвърждаване на македонския език в ООН - македонски, macedonian. В новите документи за самоличност на македонците ще пише: "македонец - гражданин на Република Северна Македония."

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас тази вечер.

Той подчерта, че споразумението за името няма връзка с гръцкото културно наследство.

Имаме добро споразумение със Скопие, което изпълнява всички условия, поставени от Гърция, категоричен е Ципрас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

13.06 2018 в 11:08

Айде хаирлия (знам че е турцизъм!) да е новото име на югоизточна България.

Приятели, бугарските пасоши ви чакат. Чиновниците ни са като навсякъде - ще ви мотаят, ще ви мотаят, па ще ви ги дадат.