България ще изнася тютюн за Китай

OFFNews 07 юли 2018 в 19:21 4070 4

България ще изнася тютюн за Китай

България ще изнася до 10 млн. сухи тютюневи листа за Китай годишно. Това обявиха премиерът на България Бойко Борисов и министър-председателят на Народна Република Китай Ли Къцян по време на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде БГНЕС.

„Сключихме спогодба за земеделската продукция. Това означава, че ще отворим по-широко вратите на нашия пазар за България, за разлика от другите страни в ЦИЕ. Ние се разбрахме България да изнася до 10 млн. сушени листа за пазара на Китай. Можем да предприемем нов тип обработка на тези тютюневи листа и това няма да наруши сегашния баланс на пазара в Китай“, увери премиерът Къцян.

Във връзка с износа на тютюн за Китай българският министър-председател Бойко Борисов коментира, че това е част от усилията на държавата да подпомогне бранша.

„Знаете колко проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и именно затова многократно сме говорили дори, ако трябва те да дадат свои сортове, които нашите райони да отглеждат и да направим така, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, за да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова казва премиерът Къцян, че това е политическо решение, за да се подпомогне това производство“, заяви Борисов.

Неговият колега коментира и първоначалното си мнение, че е форумът „16+1“ разделя Европа, но сам се уверил, че това не е така, както и, че срещата не засяга стратегическите интереси на Китай и Европа. Къцян коментира още, че географското разстояние между страните от ЦИЕ е голямо и затова трябва да се потърси механизъм всички те да се обединят и да разглеждат единната и стабилна Европа като стабилен партньор в един многостранен свят. Той изрази надежда, че ще дойде ден, в който ще видим Европа като една обединена и процъфтяваща партньорска страна, но за да има успехи трябва да се гарантира мира.

От своя страна българският министър-председател Бойко Борисов каза, че имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа и приветства думите на своя колега Ли Къцян, че той и неговата държава са за силна и единна Европа, за спазване за правилата, законите и европейските практики. Според него това опровергава критиките, че форматът разделя Европа, но и дава гаранции, че европейските страни могат да използват потенциала и възможностите, които дава Китай по отношение на туризма, бизнеса, технологиите и т.н. По думите му Китай се утвърждава като един истински и равностоен партньор, и то във времена на търговски войни.

Борисов обясни, че след посещението си в България китайският премиер ще се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел и увери, че всичко, което правим е открито и правилата, които има ЕС ще бъдат спазвани.

По време на форума бяха подписани и 7 споразумения с различни страни. Две от тях бяха сключени с нашата страна. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, сложи подписа си под съвместна декларация за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ в областта на логистиката на електронната търговия. А председателят на УС и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Николай Димитров подписа Програма за съвместни действия 2018-2020 на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ.

Следващата среща на форума „16+1“ ще се проведе през 2019 г. в Хърватия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

4

Диди

09.07 2018 в 08:24

Това нова мярка за количество тютюн ли е, в бройки листа?
Тези уважавани ръководители нямат ли експерти по търговски въпроси? До колкото знам никъде по света тютюнът не се продава по бройки листа, а в килограми или тонове. 10 млн килограма е едно, а 10 млн броя е почти нищо. А някъде бяха писали, че ще изнасяме 10 млн тона, докато общото производство в света е 5-6 млн тона. Може да е и медийна некомпетентност но е голяма излагация. Все едно нищо не са подписали.

6000

3

САМОсеПИТАМ

07.07 2018 в 23:15

Сори!!! 30 хилядиТОНА

6000

2

САМОсеПИТАМ

07.07 2018 в 23:14

10 милиона при годишно производство от 30 хиляди това????
Баце що не уточнява за колко години ша го напрайм това..