България ще пoиска ЕК да разреши нулеви ставки за търговия с Македония

OFFNews 04 февруари 2019 в 19:10 2108 0

България ще поиска от Брюксел да разреши нулеви ставки за търговия с Република Северна Македония. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с колегата си Зоран Заев, който е на посещение у нас. 

По думите на Борисов стокообменът между двете страни в момента възлиза на 605 млн. евро.

Ако ЕК одобри отпадането на митническите такси между двете страни, се очаква стокообменът да нарасне на над 1 млрд. евро, обясни той.

Борисов благодари на ЕК за подкрепата по темата за интеграцията на Западните Балкани. Той посочи, че много европейски дипломати са го съветвали да не избира тази тема за българското председателство, защото е тежка.

Заев също изрази благодарност, защото по думите му избирането на тази тема е помогнало за осъществяването на договора за новото име на Македония.

Македонският премиер допълни, че през юни може да се отворят преговорите за членство на страната в ЕС.

Той каза още, че търговията между двете страни е нараснала след подписването на договора за добросъседство през 2017 г.

Днес е подписана и програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година. Тя е подписана от министъра на културата Боил Банов и неговия македонски колега Асаф Адеми.

Преди срещата в Министерския съвет министрите поднесоха венци пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина по случай 147-годишнината от рождението на революционера. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови