България връчва на Македония протестна нота за атаката по българския клуб ''Цар Борис III''

OFFNews 24 ноември 2022 в 10:30 866 1

МВнР

Снимка БГНЕС

МВнР

Министерството на външните работи на България ще повика днес на среща посланика на Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота заради поредното посегателство над българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Атаката е извършена около 21.00 часа българско време снощи от неизвестен извършител, който е стрелял срещу клуба от автомобил. Счупени са прозорци, има и следи от изстрелите по стените.

"Министерството на външните работи осъжда категорично сериозното криминално деяние, при което на 23 ноември 2022 г. в Охрид, Република Северна Македония е използвано огнестрелно оръжие срещу Клуб на граждани с българско самосъзнание „Цар Борис III"", се казва в позицията на МВнР.

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Нез., ангажирани с случая.

Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт, добавят от МВнР.

Министерството на външните работи очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови