България заплашена от санкции от ЕС заради мръсния въздух

OFFNews 08 ноември 2018 в 19:23 3238 1

България е заплашена от финансови санкции заради мръсния въздух.

Европейската комисия призова страната ни да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5 април 2017 г., когато съдът установи, че нашата страна е нарушила задълженията си по директивата за качеството на въздуха.

Съдът отчете, че у нас не се спазват изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици в атмосферния въздух и за свеждане до минимум на продължителността на времето на превишаване на стойностите.

Макар да отбелязва, че е постигнат известен напредък, ЕК е обезпокоена от бавните промени и от липсата на съгласуван подход между властите за опазване на околната среда и другите служби на национално и местно равнище.

България все още не е приела всички необходими мерки за подобряване. Страната е приела мерки чрез изменение на разпоредбите за движение по пътищата, включително за надзора на отпадъците от излезли от употреба превозни средства и техническите прегледи. Въпреки че това е стъпка в правилната посока, други мерки, които могат да допринесат за подобряване на качеството на въздуха, като например нови изисквания за съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите, използвани за битово отопление, все още са на етап планиране, отбелязва ЕК.

Ако България не предприеме необходимите действия и случаят отново бъде отнесен до Съда на ЕС, могат да бъдат наложени глоби. България разполага с два месеца, за да отговори, допълва комисията.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че има вероятност ЕС да ни наложи санкции заради качеството на въздуха, но правителството полага усилия това да не се случва. 

„Това, което прави Министерството на околната среда и водите и правителството, е да се опитаме да ги отложим максимално във времето, като междувременно, постигайки резултати, да убедим комисията, че парите е по-добре да се инвестират в решаването на проблема, отколкото да бъдат налагани като санкции на държавата. Защото горе-долу същият ресурс ще бъде отнет, но ефектът ще бъде по-малък", коментира Нинова пред "Фокус".

По думите му в началото на следващата година министерството ще представи доклад, с който ще докаже, че редица
градове в България вече отчитат реални резултати в подобряването на чистотата на въздуха, което и Европейската комисия очаква от България, така че според него санкции няма да има. 

Димов подчерта, че от ключово значение за решаването на проблема е той да се припознае като национален и в решаването му да се бъдат въвлечени всички отговорни институции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11519

1

d0ni

08.11 2018 в 19:41

Ще ми е много любопитно в края на мандата на Нено Димов да прочета отчет за свършената от него работа...