Българската позиция за Сирия: След първия удар не трябва да има втори, решението трябва да е политическо

OFFNews 14 април 2018 в 13:13 10101 6

Снимка МС

България се обяви за разрешаване на конфликта със Сирия чрез политически средства и за възстановяване на преговорите.

"Еднократният, ограниченият военен удар трябва да остане такъв - еднократна военна акция", обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди минути, след края на извънредната среща при премиера Борисов в Министерския съвет.

Снимка: Министерски съвет

Тя прочете декларация на българското правителство, в която се казва:

"Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление.

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия, тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви.

Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.

Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума.

Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на Организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност.

България подкрепя усилия на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия".

Захариева подчерта, че  "решението трябва да бъде политическо" и че трябва да се възстановят преговорите в женевския формат под егидата на ООН.

Тя допълни, че премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с временно управляващия посолството ни в Дамаск, който го е уверил, че то не е засегнато от ударите и че обстановката там е спокойна.

По думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов операцията от тази сутрин е "предупредителен изстрел към властите в Дамаск да не използват химически оръжия". На брифинга след срещата той също се обяви за търсене на мирно решение, политическо, и за деескалация на конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

6

Новак

15.04 2018 в 00:05

Сега дали пак ще се появи отнякъде Плевнюв-Банов да се тръшка как е трябвало да подкрепим ударите в Сирия и как трябва да сме солидарни със всеки малоумен план дошъл от запад?

7014

4

Диди

14.04 2018 в 15:33

Убиването с химически средства е военно престъпление. Може да убивате с всякакви други средства и тогава няма да е военно престъпление.
Т.е. убиването е второстепенният въпрос. Първостепенният е с какво убиваш. Това е лицето на модерния свят.

77927

2

El Commandante

14.04 2018 в 13:23

То добре че си ти че да им дадеш акъл...