Банов е спомогнал за опрощаването на над 1 млн. лв. Тях ги няма в съдебния иск, твърдят от БСП

OFFNews 30 януари 2019 в 13:35 2812 0

Парите, за които сигнализираме, са над 1 млн. лв. и са отгоре на тези, за които има заведен иск, заяви Димитър Данчев от БСП пред репортери в Народното събрание.

Това изявление е в отговор на твърдението на Председателя на комисията по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, че парите по аферата "Ало, Банов съм" вече са били потърсени от Министерството на културата. Според Данчев цитираните от Рашидов пари представляват неустойка за "неупражнен контрол и забава" на стойност 753 796 лв., която в действителност е поискана от Министерството и записана в доклада на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Депутатът от левицата обаче подчерта, че обвиненията на Йончева към министъра на културата Боил Банов са, че е съдействал за опрощаването на допълнителни над 1 млн. лв. отгоре на тази сума, които не са били потърсени. Според Йончева тези пари не са били поискани от фирмата, отговорна за ремонт на обекта Ларгото, част от културнокомуникационен комплекс "Сердика" 2-3 етап.

"Те са 5 акта номер 10, по които допълнителната неустока, която би следвало да бъде събрана, е в размер на 730 и няколко хиляди лева. Допълнително към нея, ако се установи наистина това, което ни е съмнението, че има фалшифицирани актове номер 10, би следвало да се потърси и да се усвои гаранцията за изпълнение, която би била в размер на още 315 хил. лв. Общо говорим за над милион лева."

Според Данчев това е сумата, за която Банов е поел действия да бъде опростена, а останалите, цитирани от Вежди Рашидов, са вече поисканите от Министерството над 750 хил. лв, които присъстват и в доклада на АДФИ.

Той отказа да коментира твърденията на Банов, че е бил рекетиран, като допълни, че записите на Йончева са в състоянието, в което са били предадени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови