Беше ли Борисов наясно, че ще предизвика протест в МВР (стенограма)

Юлиан Христов 04 ноември 2015 в 18:50 12281 7

Беше ли Борисов наясно, че ще предизвика протест в МВР (стенограма)

Орязването на социалния пакет при полицаите и военните е било предотвратено вече веднъж от правителството на Бойко Борисов, но... през 2011 г. Точно преди 4 години - на 31 октомври 2011 година, се провежда заседание на Министерския съвет, на което силовите министри тогава - министърът на отбраната Аню Ангелов (понастоящем съветник на Борисов по въпросите на сигурността), зам. вътрешният министър Веселин Вучков (за кратко вътрешен министър в това правителство, напуснал заради несъгласие с намерението на кабинета да запази на постовете им шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров) и министърът на правосъдието Маргарита Попова (сега вицепрезидент), се противопоставят на прокарано от колегата им Симеон Дянков на тъмно решение за орязване на заплатите на военните, полицаите и служителите в затворите.  

По същия начин тогава както и сега, в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2012 година е прокаран текст, който орязва заплатите на полицаите и военните, като предложението е вместо 20 заплати при пенсиониране да се дават 15. 

Тримата министри са категорични, че промяната не е съгласувана с тях. От поясненията им става ясно, че дори и да е съгласувано, предложението няма как да мине, защото ще доведе до сериозно сътресение в системата

Още тогава премиерът Бойко Борисов заявява, че е необходима реформа в МВР - нещо, което каза и на днешното заседание. Днес, за разлика от 2011 година обаче, той пропусна да направи разлика при служителите на МВР в администрацията и тези, които са на терен. На заседанието в сряда той вече е на мнение, че няма разлика между държавния служител в Министерски съвет и този в МВР. През 2011 година обаче Борисов прави уточнението, че реформата трябва да е насочена към, по думите му, "чантаджиите", а оперативният състав (който в момента протестира, бел. ред.), трябва да запази придобивките си.

"Аз искам малко да ви помогна в реформата, бидейки горе долу доста време в МВР. Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни, са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци", заявява Борисов преди 4 години. Днес обаче премълчава, че реформата на МВР минава през оптимизиране на администрацията, а не чрез орязване на привилегиите на полицаите на улицата. 

От изказването на премиера става ясно, че той се е ползвал от същите придобивки, които днес иска да ореже: 

Тези, които са с чантите, се водеха втора категория труд, където обикалят, па може да седне на бира скара да си обядва спокойно и т.н. и тези, които бяхме в бойното поделение, се водехме първа категория труд и се оценяваше рискът, който го имаме.

Докато днес Борисов сравнява администрацията на правителството с тази на МВР, преди 4 години казва:

Грешно, ама много грешно е да се противопоставя и да се говори кое за сметка на кое трябва да бъде дадено. Това е като човешкия организъм – една държава. Дали те боли малкият пръст на крака и може да се инфектира - може да си умреш, и от ухо може да умреш. Всеки орган за себе си е най-важният.

Нещо повече. Тогавашният министър на външните работи Николай Младенов, който преди това за малко е военен министър, се обявява за "по-добре компенсирани" служители, особено в сектора за сигурност. Той припомня, че само при обявяването на намеренията на Министерството на отбраната да промени възрастта за пенсиониране "започнаха да летят молби".  

Веселин Вучков предупреждава, че ако предложението на Симеон Дянков бъде прието, очаква масови рапорти за напускане, като само обезщетенията за това ще струват на МВР 300 млн. лв. 

Пълния текст на стенограмата можете да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови