Без обещаната от БСП подкрепа ветото на президента върху скандалните промени в Закона за личните данни бе отхвърлено с лекота

OFFNews 20 февруари 2019 в 13:27 3375 2

При отсъствието на депутатите от БСП, със 127 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържали се" Народното събрание с лекота отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от скандалните промени в Закона за личните данни.

Депутатите от БСП отсъстват вследствие на решението си да напуснат парламента, докато приетите наскоро промени в Изборния кодекс не бъдат оттеглени. Въпреки това имаше очаквания от левицата да направят изключение, тъй като нейният лидер - Корнелия Нинова, обеща пред Асоциацията на европейските журналисти на 11 февруари, че БСП ще подкрепи сигнала им и ветото на президента.

В началото на февруари Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Неговите съображения са, че с формулираните в законопроекта 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, застрашаваща свободата на свободно изразяване. 

Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност също гласува против ветото на президента, а сега окончателното му отхвърляне в парламента означава, че измененият закон ще влезе за обнародване в 7-дневен срок. 

Отсъствието на депутатите от БСП от залата, въпреки че те бяха главни противници на промените, направи впечатление на депутата от ГЕРБ Маноил Манев. Той заяви, че никога не е смятал, че ще го каже, но съжалява, че ги няма в пленарната зала. 

"Защото търсенето на този баланс и обсъждането на това вето предизвикват въпрос, който ще се наложи да задам задочно на колегите от БСП – вие отказахте ли се от вашия президент, защо ви няма да защитавате неговото вето? Защото нямате доводи или защото ви е срам от това конюнктурно, популистко и без нито един довод вето?", обърна се към тях Манев. 

Според него измененията ще осигурят баланс между защитата на личните данни и свободата на словото. Той допълни, че в промените са участвали граждани и професионални организации на журналисти.

Депутатът от ГЕРБ Диана Саватева също се обяви в подкрепа на измененията и заяви, че регулирането не бива да се бърка със забрана. "Ако някой трябва да се присъединява от тези текстове, това са колеги, или "колеги", които търсят изява в жълтия регистър", допълни тя. По нейни данни в Комисията за защита на личните данни от 15 000 жалби, само 90 са към медии, така че проблемът е силно преувеличен. 

На трибуната говори и народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, която заяви, че е очаквала поне днес БСП да присъства в пленарната зала, за да подкрепят обещаното от тях пред обществеността и журналистите. "Уважаема неприсъстваща Корнелия Нинова, предполагам, че следите дебата или сте се настанила в някой СПА център", обърна се задочно към лидера на БСП тя. 

Атанасова още се обърна към държавния глава Румен Радев и определи като "жалко", че нито той, нито негови представители вземат отношение в дебата. "Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти", продължи тя с атаката си.

В изказването си Атанасова визира съветника на президента Борислав Цеков, срещу когото има съдебно решение за глоба в размер на 10 хил. лв. Като пример бе цитирано и името на Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминацията, който също е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни.

Управляващите поискаха и двамата да бъдат освободени, защото иначе би изглеждало като "висш пилотаж на лицемерието", допълни Атанасова. 

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също защити измененията в Закона, като заяви, че измененията са в резултат на много промени, компромиси и екипна работа на различните страни. Той също коментира факта, че депутатите от БСП не присъстват в залата да подкрепят ветото.

"За голямо съжаление, нито един депутат от БСП не се съобрази с обещанието и поетия ангажимент от Корнелия Нинова към Асоциацията на европейските журналисти", отбеляза той. "Важно е, че два дни преди заседанието на Комисията по вътрешна сигурност, Асоциацията на европейските журналисти получи подкрепа от БСП. Корнелия Нинова каза, че застават твърдо зад закона и ще подкрепят ветото на президента", посочи Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

dimostoev

20.02 2019 в 21:27

Ами той Борислав Цеков вече отговори, но журналята им е по-лесно да се връзват на дуловската правна школа, отколкото да мислят!

8931

1

AnderXale

20.02 2019 в 16:07

Вместо да се възмотят от цензурата, която се налага над журналистите, журналята се опитват да правят интриги. Жалка работа!