Бинев: Аз съм образът на модерния хъш

Ивайло Анев 05 декември 2014 в 10:03 10178 28

Снимка Сергей Антонов

Шефът на комисията по култура и медии в парламента Слави Бинев

"Каквото и да си говорим, без да си правя самореклама, аз съм образът на модерния хъш", заяви в интервю за КЛУБ Z скандалният шеф на комисията по култура и медии в парламента Слави Бинев.

Бинев се определи като "малко по-лъскав, малко по-луксозен", но поведението му било абсолютно същото. "Аз съм не по-малко борец за свобода", заяви самоуверено депутатът.

"Тук, в България, такива като мене, за които се знае, че няма да седят мирни, не ги обичат много", категоричен беше Бинев и добави, че бил родèн революционер. "Ако остана сам на Земята, сигурно ще се обърна и ще започна да се разправям със себе си", пошегува се бившият евродепутат. Той продължи разсъжденията на тази тема със заключението, че е "лесно да си революционер, когато си беден, трудно е да го направиш, като си богат".

Бинев чистосърдечно заяви, че не познава режисьор Александър Морфов, който напусна Народния театър в знак на протест, но той бил реагирал "емоционално".

"Може би така му е бил поднесен въпросът. Напълно нормално е. Сега като се замисля – ако съм предубеден и имам внушен от медиите образ за някого, много вероятно е и аз да реагирам така", заяви Бинев.

Той щял да се възползва от всяка секунда, за да разяснява на "уважаемата общественост", че на създадения му образ било крайно време да се сложи точка.

За публичното си "аз" Бинев заяви: "Той (образът - бел. ред) няма нищо общо с действителността! Досега не съм се опитвал да го разрушавам или форматирам по някакъв друг начин по простата причина, че не ми е трябвало", допълни депутатът от Патриотичния фронт.

На въпрос кое изкуство е най-близо до сърцето му, той заяви, че това са бойните изкуства. "И мисля да го докажа... Шегувам се, разбира се! Каквото и да говорим, киното заема сериозно място в съвременната култура, то е много по-смилаемо, много по-динамично. Нормално е киното да е предпочитаното изкуство на повечето хора", сподели депутатът.

Според него бойкотът на БНТ и БНР на комисията по култура е бил, защото те "не могат да защитят собствените си драсканици".

Двете обществени медии излязоха вчера и с отворено писмо, в което посочват, че "работят за утвърждаване на авторитета" на Народното събрание и всички институции в България и поради това отказват да се явят на заседанието на Комисията.

На въпрос за отношенията му с премиера Бойко Борисов, Бинев заяви, че, в името на защитата на интересите на културните дейци, ще търси лична среща с него, за да обсъдят проблемите, които стоят пред правителството.

Относно бюджета за култура Слави Бинев беше категоричен, че не може Министерството на културата да се отказва от двете алтернативи, които да попълват бюджета му – европейските фондове и меценатството. 

"Говоря за правилното използване на европейските фондове, а не превръщането им в привилегия на културната Коза ностра. И гласуване на Закон за меценатството, с който да се опростят начините за даване на пари за култура и спорт. Как да бъда дарител на определено мероприятие, като след това трябва да платя и данъци за парите, които съм дарил", запита риторично патриотът и определи ситуацията като "тъпа, та тъпа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!