Бисер Петков: Информацията за злоупотреби с ТЕЛК ще действа дисциплиниращо

OFFNews 22 януари 2019 в 12:43 4288 0

Снимка БГНЕС, архив

Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков изнесената вчера информация от МВР и прокуратурата за злоупотреби с ТЕЛК решения ще действа дисциплиниращо и превантивно на всеки, който се опитва по този начин да изкарва пари.

"Ставаше дума за суми, които се плащат на посредници, за да се осигури ТЕЛК-решение, което е ключ към много права", каза Бисер Петков, цитиран от БТА. По негови думи медицинската експертиза, която се осъществява от ТЕЛК, се нуждае от подобрение.

Министърът отбеляза, че МВР и прокуратурата си вършат работата, за да разкриват злоупотреби, като вчера е било обявено нещо, което се е знаело до момента като публична тайна - че има схеми за купуване на ТЕЛК от хора, които на практика са здрави.

Бисер Петков припомни, че МТСП още през есента на 2017 година внесе в НС концепция за експертиза на работоспособността, която предвиждаше НОИ да оценява работоспособността на хората с увреждания, но тя не получи политическа подкрепа, както и подкрепата на организациите на хората с увреждания, заради опасенията, че ще бъдат отнети инвалидни пенсии.

Петков припомни, че бяха направени промени в наредбата за медицинската експертиза и в правилника на ТЕЛК съставите, а като изтекат 6 месеца от влизането им в сила ще бъде направен анализ как действат и дали е достатъчна стъпката. Министърът смята, че дебатът трябва да продължи с участието на Министерството на здравеопазването, НОИ, всички заинтересовани групи хора с увреждания. Бисер Петков припомни още, че майките от "Системата ни убива" също искат реформа в медицинската експертиза.

Ние стоим зад експертизата на работоспособността, предложена през 2017 година, ако има политическа подкрепа, този въпрос отново може да бъде сложен на масата, каза още Бисер Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови