Бившият шеф на столичната полиция Валери Йорданов стана зам.-шеф на Агенцията за детето

OFFNews 06 август 2018 в 17:00 6787 0

Снимка ДАЗД

Премиерът Бойко Борисов назначи Валери Йорданов за зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето, считано от днес, 6 август. Той идва на мястото на д-р Валентин Димитров.

Йорданов бе директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) до юни 2013 г., когато беше уволнен от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев.

В столичната полиция той отговаряше и за контрола на служителите в детските педагогически стаи, работеше с ДАЗД, Агенцията за социално подпомагане, неправителствени и обществени организации, работещи за и с деца, припомнят в прессъобщение от ДАЗД. В този период в СДВР бе изградено и специализирано помещение за работа с деца, жертви на престъпления – „синя стая“.

Месец след уволнението старши комисар Йорданов стана кмет на район "Витоша" и остана на поста до 2015 г.

До назначаването му за зам.-председател е главен секретар на Държавната агенция за бежанците и управлява дирекция „Социална дейност и адаптация“, която прилага грижи за непридружените малолетни и непълнолетни чужденци, търсещи международна закрила и ги насочва към училища у нас, съвместно с регионалните управления на образованието към МОН.

Д-р Валентин Димитров бе от екипа на уволнения по искане на премиера председател на ДАЗД Офелия Кънева. След отстраняването ѝ той бе определен за изпълняващ длъжността председател, но седмица по-късно излезе в продължителен отпуск по болест. Сега, след завръщането му, е сменен, уточниха от Агенцията. 

Днес настоящият председател д-р Елеонора Лилова му връчи почетен плакет и му благодари за работата в областта на закрилата на детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови