Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април

Петков за запасяването с олио: Избягвайте паниката, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода

OFFNews 14 март 2022 в 12:06 1302 0

Снимка архив

Бизнесът ще получи компенсации за високите цени на електричеството и през април, съобщи премиерът Кирил Петков след срещата с работодателските организации у нас.

"Всички сме изправени пред безпрецедентна криза - войната в Украйна, цените на газа, цените на електроенергията. Всички осъзнаваме, че голяма част от факторите са външни и България в момента е в средата на една почти перфектна буря", заяви още премиерът.

Премиерът обеща, че бизнесът ще може да сключва дългосрочни договори за електричество. 

На срещата участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Енергийният министър поясни, че параметрите на механизма за компенсации ще бъдат обсъдени до края на седмицата. До края на април пък се очаква да бъде изработен нов механизъм за подпомагане на икономиката.

Корнелия Нинова пък заяви, че "без стабилна икономика няма как да излезем от кризата".

"С всички възможни законови средства ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да продължат да работят без да съкращават хора."

Цената на олиото

Министър-председателят коментира съботните опашки за олио в страната. Той заяви, че правителството следи наличностите на всички хранителни продукти, за които се твърди, че могат да изчезнат.

"Не се поддавайте на паника, не се поддавайте на Facebook, няма да свършат тези продукти. Да, знаем, че цените се качват, но те трябва да се качват на база на инфлацията, а не с пъти. Избягвайте паниката, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода."

Той допълни, че вицепремиерът по икономиката и индустрията Корнелия Нинова следи всички цени.

"За съжаление, за нашето правителство се оказва, че големите проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие, трябва да ги решим сега за 90 дни (...) Те 10 години са имали шанс да структурират нещата, а нищо не са направили. Ние в момента гасим пожар след пожар. Навсякъде е продънена системата, (...) в същия момент чуваме изказвания от рода "За един ден ще реша всичко." А къде бяхте последните 10 години? Защо не сте ги решили? Защо ние сега за 90 дни трябва да оправяме всичките Ви бакии? Да, запретнали сме ръкави и ще ги оправим, но не, просто е безумно нагло да се чува този тип разговори и пиар на гърба на хората. Точно заради този тип изказвания в момента имаме всички тези спекулативни кризи.

Премиерът се обърна и към обществото:

"Моля всички граждани, спокойно действайте, ние координирано работим. Няма да останете без продукти. Ще внимаваме да ограничим ефекта върху инфлацията, доколкото е възможно и не се поддавайте на фалшиви новини."

Вторият разговор със Зеленски

Кирил Петков коментира и вчерашния втори разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Той заяви, че Зеленски е помолил за всякаква помощ. Той е помолил за подкрепа от България за европейското бъдеще на Украйна. По думите му президентът на Украйна е благодарил на българското правителство за изпратената до този момент хуманитарна помощ, както и за подкрепата за пристигащите майки и деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови