Боил Банов сведе скандала за Ларгото до лична вендета

OFFNews 15 ноември 2019 в 10:34 1962 0

Срокът за обжалване на делото за ремонта на Ларгото е злонамерено изпуснат, обяви министърът на културата Боил Банов пред бТВ.

През януари прокуратурата започна проверка на МК заради сигнал на Елена Йончева, който уличава Боил Банов в корупция. Аудиозаписът показва как тогавашният зам.-министър ходатайства за опрощаване на обществена поръчка. 

„Това са лични, мръсни, гадни вендети. Много добре зная кой стои зад това, няма как да кажа в студиото кой е, ще имам проблеми в личен план, но да знае много добре, че го зная кой е”, заяви днес Банов.

Министерството на културата е пропуснало последния срок да обжалва съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на Ларгото. Това стана ясно от определение на ВКС, с което делото бе окончателно приключено.

След решението е ясно, че министерството няма да получи 750 хил. лв. неустойка, но и ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски по делото. Именно ремонтът на Ларгото стана повод за скандала, той придобива известност като „Ало, Банов съм” . Заради него през пролетта БСП поиска оставката на Банов.

Банов отказа да подаде оставка заради пропуснатите срокове, оставка обаче подаде директорът на правния отдел в МС, който според Банов не му е съобщил за опасността.

„Директорът на дирекция е назначен по времето на Вежди Рашидов. Не може да става въпрос за липса на опит. Седем месеца аз и главният ми секретар знаем, че чакаме дело във ВКС – понякога може да се чака година да се насрочи дело”, обясни днес министърът.

Той повтори, че ще се обърне към прокуратурата за вътрешно разследване на случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови