''Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш''

Надяваме се през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, обяви Борисов

OFFNews 23 април 2020 в 21:11 28739 9

За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши. И заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след участието му в заседание на Европейския съвет.

Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено. И в знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време, фиксирано е до края на тази година или доколкото трябва, каза премиерът.

Пухена възглавничка

Снощи ми се обади Кристалина Георгиева, след като беше чула за суапа с ЕЦБ. И вика: Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен! Милиарди евра имаш, вързал си се за... Викам: Криси, Христос Воскресе, и ти да си жива и здрава! Добра работа свършихме! - разказа министър-председателят.

Борисов отбеляза, че страната още не е вземала заем и разчита на спестеното, когато нямаше криза.

Той съобщи, че се очаква да има грантове за малкия бизнес по мярка по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на стойност 173 млн. лева, като тази подкрепа ще е за над 20 000 фирми. Схемата ще стартира в началото на май. Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Кандидатстването ще става по електронен път чрез ИСУН, при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Ще има и подобна мярка за средния бизнес, за което се очаква одобрение от ЕК.

Още сме в началото на кризата

Искаме да вдъхнем на хората оптимизъм, че този кошмар ще свърши и един ден това ще ни е лош спомен, но медицински това не се подкрепя от никой, заяви още Борисов.

Много от колегите, когато не са пред камерите, посочват, че според техните медицински екипи сме в началото на кризата с епидемията. С новата Пътна карта искаме да вдъхнем оптимизъм. Трябва да знаем след датата Х, месеца Х, да не кажем годината Х, когато кризата отмине, докъде е стигнала икономиката. Сега БВП е паднал със 7,5 на сто, има вече милиони безработни в ЕС, а кризата дойде асиметрично за страните. Всички сме наясно, че само ако сме единни, можем да излезем от кризата, защото икономиките ни в Европа са свързани, коментира премиерът.

В ЕС тече спор дали да се дават грантове или кредити. Страните с по-слаба икономика искат грантове, а страните със стабилни икономики предлагат да се дават кредити на нуждаещите се. По-богатите страни предлагат ако другите страни искат грантове, да си направят данъците като техните, каза Борисов.

При нас данъкът е 10 процента, а в Германия - 40 процента. По този спор няма да се стигне до съгласие, но има модели, по които да се разберем, посочи премиерът.

Кажете едно "благодаря"

"Страхотен проблем е миграцията в Европа в момента. Пищят кански държавите за релокация, напълнени с мигранти, а наникъде не могат да ходят. И нашите съседи: Малта, Кипър, Гърция... В България - нула. Но затворихме границите сега, защото знаете - заради празниците започва движение. Както съответно ние молехме християните, сега молим мюсюлманите. Но миграцията - нула! Вие искате ли? България има ли проблем с релокацията? Ами кажете едно "благодаря", щото то не е даденост и в никоя друга държава го няма. Щото ми омръзна да ми дават оценка." - заяви Борисов.

Брюксел се поучи от нас

Когато въведохме извънредното положение, другите държави ни гледаха като екзотика и след това през глава започнаха да правят същото. Нашите мерки са най-леките, но понеже бяха ефективни и навреме, дадоха най-добрите резултати. Брюксел се поучи от нас, категоричен е той.

Ако се движите из София, то изобщо не изглежда София като под карантина. Улиците на София са пълни. В Гърция не можеш да излизаш от къщи, без да уведомиш властите. В Испания можеш да отидеш до магазина и да се върнеш -  толкоз. В България можеш да отидеш 46 пъти до магазина днес. Можеш да не се спреш. До аптеката. До банката. И въпреки всичко продължава да се говори, коментира още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

9

Tikvunov

19.02 2023 в 09:39

по-удобно е да не се превалутира; еврото е по-стабилно; нашите депутати са прекалено корумпирани и щом така или иначе бордът ни е вързан за еврото, то е едно и също.

Първо, не разбирам какво му е неудобното, след като в повечето случаи превалутирането е автоматично, с някаква дребна такса. А колко е стабилно еврото не знам. Инфлацията в цяла Европа не ме убеждава особено. В едно интервю, шефката на ЕЦБ Кристин Лагард беше заявила, че инфлацията е дошла изневиделица. Голяма компетентност, няма що. А разликата между нашите и европейските депутати е невидима, поне за мен.

А ето и моите доводи:

1. Валутният борд не означава, че България се е отказала от самостоятелна валутна политика. Той се управлява от БНБ, по критерии, зададени от световните банки. Евентуално, при достатъчно добри показатели (колкото и утопично да звучи), ние имаме право да отменим борда и да продължим самостоятелно. Приемем ли еврото, той автоматично отпада и минаваме на пряко командване от ЕЦБ. Възможността за самостоятелна политика отпада.

2. В момента, точно заради валутния борд, банките в България са длъжни да поддържат много висока ликвидност. Приемем ли еврото, това развързва ръцете им да раздават колкото и каквито кредити си искат. Вместо една КТБ, ще си имаме десетки. А после някой ще трябва да плаща масрафа.
3. В еврозоната има фонд за споделено изплащане на дългове (не помня как се казва). Всяка държава е длъжна да отчислява пари в него, за да изплаща дългове на по-задлъжнелите. Само дългът на Италия е над два трилиона.
4. Това е най-големият ми проблем: другарката Урсула се закани, че най-късно в 2024-та, еврото ще стане цифрова валута на централната банка. Това не е като познатите децентрализирани и неконтролируеми крипто-валути. При цифровата валута всяка стотинка е програмируема, а всеки портфейл – поименен. Банката, правителството и всички, които администрират системата могат да ограничават, глобяват, таксуват или изцяло да блокират портфейла моментално, без каквото и да е предупреждение или съдебно решение. Могат да определят квоти за пазаруване, както за определени стоки, така и като цяло. Могат да задават давност на парите и ако не ги изхарчите до определена дата, те просто изчезват. В Китай вече го правят с цифровия юан. Ако го направят и с еврото, забравете да спестявате пари.
Пък и дори всички, които го управляват, да са честни и почтени, каква е гаранцията, че системата не може да бъде хакната? По време на локдауните в Шанхай, някой хакна системата за „зелен сертификат“ и източи личните данни на милиони жители. Евентуално, ще хванат цаката и на централизираните цифрови валути.
В тази връзка, ето един сайт, на който може да проверите кои държави планират или вече са въвели цифрови валути на централните банки: https://cbdctracker.org/
И накрая - нещата не са ли достатъчно централизирани, че да предаваме командването на още по-централна власт (ЕЦБ)? Превръщаме се в нов Съветски Съюз. По-добре е да почакаме десетина години, да видим какво ще стане с Хърватия, пък после ще му мислим. За момента валутният борд предлага достатъчна стабилност. Бих казал по-добра от тази на еврото.

11719

8

Краси

28.04 2020 в 18:10

Свършихте това, което без вас щеше да е свършено поне преди 5 години.
Без вашите върховни постижения в корупцията щяхме отдавна да сме и в Шенген, и в Еврозоната.

5712

7

tough

24.04 2020 в 10:34

Тоя надмина и Зеленски в комедийния жанр. Жалко че така тежко си е объркал професията.

11936

6

Христо Венев

24.04 2020 в 09:27

Къде бяхте през 2009-2010г. и защо заедно със С.Дянков унищожихте десетки хиляди производствени фирми. В името на какво съсипахте икономиката с фашизоидните си финансови попълзновения.

4000

4

5koff

24.04 2020 в 06:52

"Маймуната, колкото повече се катери нагоре по дървото, толкова повече и лъщи задникът" - стара африканска пословица.

17156

3

aviatora

23.04 2020 в 23:45

Мутро, и ти и Добчев и Горанов ще лежите зад решетките!!! Далаверите ви се знаят и ги има черно на бяло! Сега първо отпуснете няколко милиона на Домусчиев по програмата 60/40

17156

2

aviatora

23.04 2020 в 23:00

Мутро, kкаквото и да шикалкавиш българите няма да ти простят за всичкитите ти мафиотски престъпления!!!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

23.04 2020 в 22:54

Помощ от ЕС, фондове от ЕС, суапи от ЕЦБ те са за мен.. И моите правилнички бизнесмени..
КРЕДИТИ, КРЕДИТИ, КРЕДИТИ, и пак КРЕДИТИТЕ са за вас.. Както от световните банки за бюджето дет вий ша ги плащате, тъй и от нашичките УЖ банки..
За маргиналите и матряла са само и единствено кредитите.. Уж без лихва..
Ама с двойни, че и тройни таксички за "обслужване"..