Борисов 3 по 100 - властта опипва почвата и потушава скандали

Юлиана Ончева 11 август 2017 в 12:00 5389 2

Правителството "Борисов 3" навърши 100 дни, срокът за толерантност към него по презумпция изтече.

От 4 май насам властта загряваше за управление, докато опипва почвата за непопулярни мерки и потушава скандали.

Така се стигна до 2 август, когато третото правителство на Бойко Борисов прие управленската си програма - 65 приоритета и 902 мерки в 20 области до 2021 г.

Кабинетът отговори по този начин на основния си критик БСП, че управлява без програма, а властта на ГЕРБ и Патриотите е пропиляно време за България.

Както и при първите две правителства на Борисов, всичко в държавата се върти около премиера - той решава проблеми с нацистки снимки на държавни служители и  "празен стол" в морски ресторант, отменя заповед за защитена зона "Калиакра", после я връща в сила, гневи се за "Суджукгейт" и т.н., като междувременно подписва исторически договор със Скопие и решава европейски проблеми с турския президент Ердоган. 

Символен за управлението на Борисов от третия му период ще остане скандалът с НДК - в него има всичко, което показва как се управлява държавата. Назначен с фанфари и уволнен с "проверка на прокуратурата" шеф (Мирослав Боршош), междувременно върнат на поста (от Борисов) и оттеглил се след ден, направен за смях министър - в случая на европредседателството Лиляна Павлова, разместване на "шапки" - НДК отиде при министерството на културата, успокоителни речи в стил "Председателството ни на ЕС не е плочките на НДК" за потушаване на скандала и накрая - тишина, ред е на други вълнения. 

Що се отнася да стила "опипване на почвата", достатъчно е да се споменат отпадането на клас прослужено време, таванът на плащанията в брой, кой и как да купува бг земята...

Сред действията на управлението похвала заслужават увеличението на минималните пенсии и предстоящото повторно увеличение наесен, вдигането на учителските заплати и заплануваният им скок до 1700 лева до края на мандата на правителството. Да благодарят за повишени доходи се надяват и полицаите. 

Неизменен акцент на Борисов 1,2 и сега 3 си остават пътищата и магистралите - 75 километра от „Хемус“ ще бъдат изградени в настоящия мандат на правителството. 

Предстои изграждането на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле, пътят е част от коридор № 4. 

Бе подписан историческият договор между България и Македония след 18 години отлагане. След като премиерите Борисов и Заев положиха подписите си под документа, държавите се ангажират да работят заедно за изчистване на несъгласията помежду си и за по-доброто си общо бъдеще. Бяха подписани и два меморандума за сътрудничество. Единият е насочен към отваряне на жизненоважния коридор номер 8, свързващ пристанищата на Черно и Адриатическо море чрез изграждане на жп връзка между Скопие и София. Той бе подписан от министрите на транспорта Ивайло Московски и Горан Сугарески. Българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г., а Македония ще изгради връзката с границата до 2025 г. 

Другият меморандум цели изграждане на връзка за пренос на газ и бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на икономиката Крешник Бектеши. 

Доверието в правителството е 32%, недоверието е 59 на сто. Негативните очаквания за икономиката на страната ни намаляват, песимизмът е достигнал до една от най-ниските фази в последните години. От 47% преди две години до 28% сега очакват влошаване на общото икономическо положение на държавата. 39% очакват да остане същото, а 15% - да се подобри, съобщи "Галъп интернешънъл" в ежемесечно изследване Политически и икономически индекс, проведено между 6 и 13 юли сред 765 души в цялата страна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови