Борисов: 30% от 100-те най-големи инвеститори у нас са германски

OFFNews 14 февруари 2020 в 18:07 2524 0

Разширяването на ползотворните двустранни контакти във всички сфери и актуални европейски въпроси бяха част от темите по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Разговорът им се състоя в рамките на 56-ото издание на Мюнхенската конференция по сигурността.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна динамичното двустранно сътрудничество в редица сектори, в които двете държави имат традиционни връзки – политика, икономика, сигурност, туризъм, образование и култура. „За нашата страна Германия остава водещ важен партньор в много области. Това отлично партньорство е основа за успешното справяне с предизвикателствата не само пред нашите две страни, но и за цяла Европа“, отбеляза Бойко Борисов.

В хода на разговора българският премиер очерта активните търговско-икономически контакти между България и Германия. Премиерът Борисов акцентира върху отличните условия за развитие на бизнес у нас и добави, че правителството ще продължи да работи за разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.

„За страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, потенциалът може да бъде увеличен и съм убеден, че ще активизираме усилията си в тази посока“, добави още премиерът Борисов пред президента Щайнмайер. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие.

Акцент в срещата между премиера Бойко Борисов и президента Франк-Валтер Щайнмайер беше и сигурността. „България продължава стриктно да изпълнява ангажиментите си по опазване на външната граница на ЕС. Мигрантският поток е нулев, имаме цялостен обмен с всички немски и европейски служби, имаме и добросъседски отношения с Турция“, заяви министър-председателят.

Запазването на стабилността и мира в страните от Западните Балкани и насърчаването на тяхната европейска перспектива също бяха част от темите на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата лидери бяха единодушни, че Европа трябва да остане единна пред всички предизвикателства и да продължава да бъде фактор, който ще гарантира на европейските граждани сигурност и просперитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови