Борисов: България иска да надгражда връзките с прикаспийските страни

OFFNews 12 август 2019 в 08:56 1824 2

Министър-председателят Бойко Борисов започва участието си в Първия каспийски икономически форум в „Аваза", съобщиха от МС. 

Събитието дава възможност на страната ни да развие мрежата си от партньорства в Каспийския регион. България има желание да надгражда дългогодишното си сътрудничество с прикаспийските страни, както в рамките на двустранните отношения, така и в рамките на отношенията на ЕС с този регион, написа Борисов във фейсбук. 

Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. Още повече, след подписването на Конвенцията за статута на Каспийско море нараства неговата привлекателност като партньор във всички области – инвестиции, енергетика, транспорт и комуникации, търговия, развитие на науката. Устойчивата свързаност на Каспийския басейн с Европа ще допринесе за изграждането и развитието на качествена инфраструктура, за подобряване на икономическата, социалната и екологична среда и ще гарантира транзит на стоки и услуги в общ интерес. 

Борисов е на официално посещение в Туркменистан, където с руския му колега Дмитрий Медведев ще обсъдят днес въпроса за доставки на туркменски газ през Русия. 

Вчера Борисов обяви, че България и Туркменистан ще обсъдят възможността за доставка на туркменски природен газ през трети страни. За да може това да стане, трябва да се договори той да преминава през Русия, тъй като през Каспийско море не е разрешено да се изграждат газопроводи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

2

Нострадамус

14.08 2019 в 14:28

Руските медии подиграха Борисов след дефилето му на Каспийския икономически форум. Какво отношение имат България и Черно море към Каспийския форум?", с което се търси обяснение за присъствието на премиера на България Бойко Борисов на икономическата среща в Туркменистан.

18551

1

Нострадамус

14.08 2019 в 14:25

Доскорошният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев няма да се върне на работа в специализираната прокуратура, където бе възстановен от ВСС на 5 август. С Решение на Министерския съвет, взето 4 дни по късно, Георгиев е назначен за генерален консул на България във Валенсия.... Герберунгите го Крият!!