Борисов: Без консенсус няма да има еврозона и Зелена сделка

OFFNews 17 февруари 2020 в 20:48 6470 3

Премиерът Бойко Борисов на отбелязването на 30-ата годишнина на КНСБ

До постигането на абсолютен консенсус няма да насилваме влизането ни в „чакалнята“ на Еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на тържествената церемония по случай 30 години от създаването на КНСБ.

Премиерът отбеляза, че когато България влезе в „чакалнята“, ще се освободят 10 милиарда лева, които могат да отидат за железопътна инфраструктура, за иновации, за доходи.

Няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле, добави Борисов. „В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват“, поясни министър-председателят. По думите му докато няма абсолютен консенсус и увереност, няма да се засилват нещата в тази посока, но според него това не означава да се откажем от влизането в чакалнята на еврозоната. Премиерът бе категоричен, че компетентните институции трябва максимално да обясняват и говорят по темата. „Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък“, обясни министър-председателят.

Борисов иска 10-15 г. гратисен период за Зелената сделка

Трябва да има минимум 10-15 години преходен период за „Зелената сделка“, заяви Борисов. Според него България разполага с работещи предприятия и капацитет за иновации. Той добави, че с президента на КНСБ Пламен Димитров са се разбрали по темата да се състои Зелен съвет с участието на всички заинтересовани страни. (Можете да прочетете какво предвижда Зелената сделка ТУК.)

„На този Зелен съвет, без да има пълен консенсус, няма да има напредък, сиреч да спрем да се плашим и със Зелената сделка“, добави министър-председателят.

Относно Наредба Н-18, която предизвика спорове между браншови организации и властта, Борисов отново потвърди, че тя няма да влезе в сила, докато всички страни не са доволни от резултата.

Рекорден износ, рекордно ниска безработица

Борисов каза още, че показателите за страната ни сочат, че се движим към напредък и няма кой да отрече данните за това. „Ако имаме ума да се обединим и да работим всички заедно, следващите 2-3 години можем да постигнем 4-5 % ръст на БВП“, каза Борисов.

За 2019 г. 58 милиарда лева е износът на България – рекорден за всички времена, похвали се премиерът. „Това означава, че българските работници, инженери, технолози, синдикати са работили толкова добре, че изнасяме повече продукция отколкото внасяме“, отбеляза Борисов. Той припомни и данните за понижените нива на безработица в страната и постигнатите високи кредитни рейтинги на България, особено в Балканския регион. Борисов обеща още по-активна работа в областта на увеличаване на доходите.

Премиерът отрече да подслушва президента и да нарежда на Гешев

Не съм подслушвал президента по никакъв начин, коментира пред журналисти Борисов темата от последните дни. Той уточни, че дори обект на записите, пуснати от прокуратурата, не е бил президентът Радев а тогавашният началник на Военновъздушните сили (ВВС).

Не съм давал акъл на Иван Гешев, мисля, че всички имат интерес да се разреши проблемът с отпадъците, каза още Бойко Борисов „Дал съм задачи на МВР, МОСВ, на ДАНС, за да се справят с проблема с отпадъците. Мисля, че целият народ иска това. Дал съм указания на моите хора“, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

3

OTBPAT

18.02 2020 в 08:40

Путка

5784

1

Бабатунде

17.02 2020 в 22:07

Велик е тоз премиер бе ... !