Борисов: Да забравим Велика България и Велика Македония, учените да спорят за езика

OFFNews 23 ноември 2017 в 16:16 10470 2

На Балканите трябва да се пазим от думи като "нова епоха", "исторически". Трябва да забравим, че тук е Велика Албания, Велика Македония, Велика България, Велика Сърбия – колкото по-бързо забравим, че сме велики, толкова по-бързо инфраструктурата и доходите ще се изравнят със Западна Европа.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на кабинета с македонското правителство в Струмица. 

От македонска страна дойде въпросът за македонския език. 

"Абсолютно се разбираме. Нито една от медиите – нито български, нито македонски, имате слушалки. Какво по-важно има от това да се разбираме и да се върви напред по пътя? Нека учените говорят на тая тема. Хилядолетна история имаме, винаги може да се намери нещо, за което да се скараме", посочи Борисов.

Премиерът допълни, че перспективата за ЕС и НАТО за Македония е изключително важна.

"Това, разбира се, е ваш избор, по който вървите. Ако имате нужда, ние сме насреща, това е ваш избор, в който ние не се бъркаме", каза той и призова да говорим повече за бъдещето и по-малко за миналото. 

"Нашата политика не е насочена срещу трети страни, а точно обратното – всички на Балканите да получим по равно. Затова еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона", подчерта Борисов.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че общото заседание е естествено продължение на договора за добросъседство от лятото и е пример за приятелство между две държави, което обезпечава международната сигурност.

Той обясни, че София и Скопие ще се борят заедно и с тероризма, кибератаките и хибридните заплахи.

Като основен проект и Борисов, и Заев посочиха Коридор №8, с който Варна ще се свърже с Албания. По думите на Борисов интересът към артерията е много голям, защото вече изглежда възможно изграждането ѝ. В краткосрочен план ще се работи за това връзката на българска територия да се прави през съществуващите магистрали, като в началото на следващия месец ще има голяма среща за коридора.

На въпрос за това дали Българската православна църква ще признае македонската за автокефална двамата отговориха, че не искат да се месят в този въпрос, но биха се радвали, ако се случи, защото би било именно в духа на добросъседството.

Двамата проведоха и разговор "на четири очи", който продължи близо половин час. Освен това те поднесоха венци пред паметника на загиналия македонски президент Борис Трайковски.

По време на посещението на правителството в Македония стават факт общо 9 споразумения. 

Едно от тях е за намаляването на цената на роуминга между двете страни. Споразумението беше подписано от транспортния министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски в присъствието на премиерите на двете страни. 

Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

Цените на мобилните разговори между България и Македония в момента са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута, а цената на мобилния интернет - около 25 лв. на мегабайт.

Споразумение подписаха и министрите на отбраната Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска - за провеждане на обучение в България на македонски механик-водачи на танк, както и за модернизация на македонски танкове Т-72 у нас. 

Споразумения бяха подписани още в областта на икономиката и туризма. Двете страни се разбраха да работят за подобряване на туристическия поток помежду си, да координират разпространението на туристически издания и рекламни материали, да насърчават разработването на съвместни туристически продукти, които да бъдат конкурентоспособни на трети туристически пазари и да ги рекламират и пласират съвместно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови