Борисов: Интерконекторът с Гърция ще бъде финансиран от ЕК

OFFNews 20 март 2015 в 15:16 2121 2

"Интерконекторът България-Гърция мисля, че ще успеем да го направим с европейски пари. Имам уверението на Шефчович и на всички колеги, че ще бъде финансиран от ЕК."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел след заседанието на Европейския съвет.

Борисов подчерта още, че темата за газовия хъб стои на масата на всички, включително на бюрото на председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер.

„Оттук нататък ще се работи доста активно. Настояваме категорично и вече всички знаят, че това е възможно да се случи. Ще има няколко източници на газ“, добави Борисов.

Премиерът отново подчерта, че Русия все още не е изпратила писмен документ за прекратяването на „Южен поток”. 

„Турски поток” не е така лесно да стане, както се говори. Докато един газов хъб – газът може да идва от Русия, може да идва от интерконектора от Гърция, азерски газ, от Румъния, от нашите находища в Черно море. Абсолютно е логично. И ако дойдат големи световни компании, които да инвестират в този хъб, като разширим Чиренското хранилище, имаме и много добра газопреносна система с нови компресори, които тези дни ще ги пускаме в експлоатация – България е едно добро място това да се направи“, каза премиерът.

Борисов каза още, че държавните договори вече ще се обявяват пред Европейската комисия, а между частните компании – до нивото на търговската тайна. Ще има контрол от страна на ЕК при запазване на търговската тайна в договорите, изтъкна Борисов.

Според него дори един проект да е изцяло частен, в края на краищата опира до тръбите и газовите магистрали в цяла Европа.

Според Борисов България сама си е била виновна за случилото се с "Южен поток", но страната ни била пример за борба с корупцията и желае да има прозрачност на договорите.

"Тези обществени поръчки, които проведоха по „Южен поток”, нямаше как да минат в Европа. Ако бяха проведени правилно и прозрачно, „Южен поток” нямаше да изпадне в такова състояние. Затова ние подкрепяме с две ръце“, подчерта премиерът.

Борисов каза още, че има предложение да участваме в инвестиционния фонд със средствата, които не сме усвоили.

„Надявам се това предложение да се приеме добре, защото тези пари, така или иначе ЕС ги е отделил за България. Това, че сме имали на два пъти правителства, при които са спирани всички фондове и са губени пари – не е виновен народът“, подчерта премиерът.

Той обясни, че се надява Юнкер да дойде за откриването на метрото, за да му предложи през 2016 г. ЕК да гарантира 1 милиард за саниране на Българската банка за развитие. "Това е възможност ББР да получи финансиране при 0% лихва, което е голяма помощ от Комисията. Работим по няколко варианта и се надявам да са успешни“, заяви Борисов.

Борисов каза още, че на срещата всички са били обединени около мнението, че за сега санкциите спрямо Русия трябва да продължат като гаранция, че Минският договор ще бъде спазен. 

Борисов не пропусна да коментира и ситуацията около КТБ, където от месеци няма синдик. Той обясни, че бързо трябва да се определят синдици и те веднага да влязат и да кажат дали някой е пипал собствеността през тези месеци, а прокуратурата да намери виновниците.

„Не може вече да чакаме и да гледаме как собствеността ще я разпределят по друг начин, незаконно. Затова мисля до края на следващата седмица, ако днес обнародват закона, вече да има синдици и въпросите да са към синдиците“, каза министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!