Борисов: На хърватите им предстои председателство на ЕС и темата за Западните Балкани отново ще е на дневен ред

OFFNews 21 ноември 2019 в 11:48 1673 0

„На хърватите им предстои председателство на Съвета на ЕС и темата за Западните Балкани отново ще е на дневен ред".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович в Загреб. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския премиер в Хърватия.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че с Хърватия догодина трябва да напаснем събитията с фокус върху европейската интеграция на Западните Балкани. През май 2020 г. Хърватското председателство организира в Загреб Среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Премиерът Борисов акцентира, че догодина България съвместно с Република Северна Македония ще бъде домакин на Берлинския процес, в който участват лидерите на Западните Балкани, на Германия, Франция, Полша, Италия, Великобритания. „Ще бъде един изключително голям форум", каза Борисов. Той припомни, че страната ни ще бъде домакин и на Процеса „Акаба". „Заедно с краля на Йордания ще организираме две събития – за контратероризма и контрарадикализма", добави българският министър-председател.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония и на Албания, министър-председателят заяви: „За да може една страна уверено да върви по пътя към ЕС и НАТО, всички основни системни партии трябва да са го декларирали, осмислили и приели, и антибългарската реторика не само да бъде забравена, но и да са убедени, че тя не е вярна. Ние не сме били окупатор на никого и не трябва да се преиначава историята". Борисов отбеляза, че ако РСМ и Албания искат да вървят напред, европейските ценности са ясни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови