Борисов: Най-чиста ми е съвестта за миграцията

Симона Костадинова 13 юли 2018 в 12:30 5267 1

Ако има за нещо, за което да ми е най-чиста съвестта - това е миграцията. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Премиерът дори заяви, че е предупредил европейските лидери, че действията им са грешни и ще доведат до катастрофа по темата с мигрантите в Европа.

"Аз съм човек, който винаги казва истината. И вашето правителство, и нашето правителство в началото не бяхме подготвени. От една година и половина, когато върви споразумението с Турция, проблемът е решен. Имаме нула миграционен натиск", заяви Борисов.

Според него сега истинския проблем за страната ни са легалните мигранти. "Сега въпросът е такъв. Легално минали, които не ги искат в Европа, да се върнат в третите страни. Когато искат да ги върнат сега, възникват няколко въпроса. Първо те нямат ли права? Имат права и не могат насила да ги върнат. Тук трябва да се съсредоточим, това ни е шансът. Второ, когато ги върнат в България – ние къде да ги държим?", каза той.

"За мигрантите, които бягат от война - окей. Ще се грижим за тях 5-6-7 месеца, но след това да си отидат по родните места, каза още Борисов. Но според Нинова правителството е приело споразумение, според което мигрантите нямат ограничение колко време могат да останат в България.

Лидерът на БСП обвини премиера, че България няма последователна позиция за мигрантите. "Позицията на България за мигрантите е най-малкото непоследователна. Питам - нагажда ли се според ситуацията премиерът Бойко Борисов. В крайна сметка каква е политиката на България по този въпрос. Има ли решение на правителството или вие изразявате лична позиция според ситуацията", каза Нинова.

"Бих искал с вас, въпреки неразбирането ни по много теми, тази тема да я гледате много внимателно, защото има няколко подводни камъни. Включително и съдът в Хага. Много внимателно ни следят поне пет НПО и група френски адвокати за всяко изказване по темата", каза Борисов на Нинова.

Премиерът отговори, че позицията на страната ни е ясна -  за защита на външните граници от всички структури на ЕС- България, Гърция, Италия, Испания. 

Борисов заяви, че България е отказала да подпише споразумение за мигрантите. "Всички очакваха ние да подпишем, а бяхме най-твърди. Попитах ги какво ще стане ако подпишем, ако се скараме с Турция, ако в България влязат мигранти. Не само, че не съм подписал споразумение, а в следствие на това, че не пожелах очаквам да има отговори под кръста.

Премиерът каза още, че по темата с миграцията няколко години се е водела хибридна война, а медиите са показвали бебета и деца, плуващи във водите към Европа. По думите му е добре, че тогава германският канцлер Ангела Меркел е пуснала мигрантите в Германия, иначе 60 хил. души са щели да са у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови