Борисов: Не ми се говори за Лозан Панов и "кърлежите", толкова хубави неща правим

OFFNews 26 май 2017 в 16:06 9689 18

Снимка БГНЕС

Говоря за бърз, справедлив съдебен процес, максимално добри условия за работа на съдии и прокурори, вие ме връщате да говоря за Лозан Панов. Той поиска среща с мен, извиках вицепремиера, министъра и два часа си говорихме. Каквото е имало да си го кажем, сме си го казали. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, който направи проверка на сградата, в която ще се помещават Софийският районен съд и Софийската районна прокуратура. 

На въпроса дали мисли, че Лозан Панов е бил "налазен от кърлежи", както Борисов нарече малките партии, прилепящи се по думите му към висши магистрати, премиерът заяви: "Толкова хубави неща правим в днешния ден. Моят призив и към съдиите, и към прокурорите е, че обществото очаква от тях бързи съдебни процеси и справедливост. Колкото по-малко им се месят, обръщам се към всички политици, това са най-интелигентните хора – за да станеш прокурор, учиш много, развиваш се, четеш много, за мен е най-важно да седнат и да направят така, че да работят по най-добрия начин в полза на обществото. Тръгнем ли всеки ден да говорим само по тези теми, нищо добро не очаква съдебната система. Затова аз не говоря по темата". 

След като журналист му напомни, че именно той е заговорил пръв за "кърлежи", Борисов посочи: "Като са кърлежи, какво да кажа. Затова не искам да ги има. Не съм визирал никой. Г-н Панов и днес го покани г-жа Цачева, виждам, че го няма".

"И ето вие отново връщате темата. Той поиска среща с мен, извиках вицепремиера, министъра, два часа си говорихме. Каквото имахме да си казваме, си го казахме. Нека народът да вижда каква грижа се полага, за да могат не само съдиите, прокурорите и адвокатите, ами и тези, които са сгафили и нарушили закона, по европейски начин да бъдат съдени в сгради с нормални условия, които да защитават и техните права, и тяхното самочувствие. Това сме направили. И сега да се връщам да говоря за кърлежи, не ми се говори. Искам да показвам това, което правим", коментира Борисов.

"С доста усилия и воля сме създали една сграда, която се обзавежда в момента по всички изисквания на съдебната власт. Като се започне с довеждане на арестантите, през специални помещения, без да имат достъп до какъвто и да е външен свят. С отделни входове за съдии, отделни за прокурори. Гардеробни за тогите на адвокатите. Десетки зали, оборудвани и обзаведени по най-съвременен начин с плазми с мултимедии. Нагоре са кабинетите на съдиите и прокурорите. Съдебната система в лицето на двете власти - съдии и прокурори, сами си направиха поръчките така, че всичко да им върши работа и да им харесва. Дори и входовете са такива, че съдиите и прокурорите, идвайки със своите лични автомобили, да има подземен паркинг с над 200 места, така че да нямат никакъв досег и възможност да им се влияе", обясни още Борисов.

Премиерът похвали шефа на Софийския районен съд Стефан Милев.

"Ей това момче да го помните. Навремето беше ваш колега, беше прокурор, сега е съдия, млади хора, аз им вярвам и искам всички да им вярват", каза той.

Борисов коментира и назначението на бившия депутат от "Атака" Илиан Тодоров за областен управител на Софийска област. Той посочи, че назначения е подписал заради коалиционното споразумение.

"Съвестта ми е чиста, защото никакъв друг вариант нямаше, а патриотите настояваха за тези хора", подчерта Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

18

Izalina

25.07 2017 в 13:09

" С отделни входове за съдии, отделни за прокурори. Гардеробни за тогите на адвокатите. Десетки зали, оборудвани и обзаведени по най-съвременен начин с плазми с мултимедии "
...ъъъ, това са елементарни материални условия, тъй щото магистратите да излязат от коптора, в който се помещаваха. Не е нечутен подвиг.


glas1996, моля те, припомни си "Патиланско царство" и името на главната героиня

15414

16

Hihi1981

27.05 2017 в 10:21

Тоя е от друга планета!?Когато Той е на власт всичко е цветя и рози!Смеех

17156

15

aviatora

27.05 2017 в 00:23

Мутро, усещаш ли, че ди аут завинаги?!!