Борисов: От живота съм научил, че каквото видиш в американските сериали, след 3-4 г. е факт

OFFNews 25 юни 2018 в 19:20 21500 2

Много е важно това, което правим в сферата на дигиталните технологии, основната мисловна дейност за управлението на машината да остане у човека.

Тази теза разви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на Дигиталната асамблея, която бе организира от Европейската комисия и Българско председателство на Съвета на ЕС днес в София. Във форума взе участие и българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел.

"Ние искаме да поставим човека в центъра и колкото повече развиваме технологиите, а всички гледаме непрекъснато сериали, в които виждаме машините до какви нива достигат. Нещо, което съм научил от живота, че това, което видиш в американските сериали, след 3-4 години става факт", посочи премиерът Борисов.

Той каза, че все пак ще има професии, които ще изчезнат, затова ще е необходимо нещо, което правителството е започнало да прави усилено - образованието. 

"Вече искаме от 3 клас децата да започнат да програмират, да работят, да има wi-fi във всяко училище. Не първо вкъщи да се научават да работят с компютрите", заяви Борисов.

Според него обаче, "когато говорим за толкова инвестиции в образованието, толкова развитие на технологиите, толкова пари, които ще се вкарат там, веднага идва другото, което е не по-малко важно - киберсигурността".

"Съвсем на други нива ще минат заплахите, които ще дойдат. Ако хакнеш една система, изцяло управлявана от машина, могат да падат самолети, могат да се удрят влакове, могат куп поразии да се направят в метрото", посочи премиерът.

Той даде пример, че България е била една от първите в света, в които хакерите са се научили да източват кредитните карти.

Министър-председателят на няколко пъти се обърна към своите колеги от Западните Балкани. Борисов призова останалите лидери в региона "да докажем на света, така както Джон Атанасов", че можем да сме лидери в дигиталната сфера.

"Имаме силите, имаме възможностите, имаме и инвестициите. Имаме и добър комисар. Когато кажем Габриел, може колегите в Европейския парламент да си помислят, че си французойка. Ние затова те наричаме Неделчева, за да се знае, че си дошла от България там", заяви той.

Премиерът подчерта още, че е много важно Балканите да бъдат единни, защото имат рядък шанс да покажат на света потенциала си. Според него не можем да надминем останалите страни във въоръжаването, нито в производството на автомобили, но дигиталното пространство е запазено за нас, тъй като "мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри". 

"Към колегите от Западните Балкани: магистралите се строят, днес министрите са подписвали подобни споразумения. Сега на 4-ти юли в Солун ще съберем пак Румъния, Гърция, Сърбия и България. Оттам, заедно ще дойдем на 5-и на срещата с китайския премиер", заяви Бойко Борисов.

Той ги призова още, паралелно със всички магистрали и жп линии, "да се възползваме и да опънем оптичните кабели, за да подготвим дигиталната инфраструктура. Не след това да копаем по два пъти, типично по български". 

Борисов каза още, че е много е важно да падне роумингът, защото това е полезно за бизнеса, "а и за всеки обикновен човек, никой не обича да му бъркат в джоба".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

26.06 2018 в 09:46

Сигурно има предвид Дързост и красота. Там Рич Форестър умря, а после почина и наживо.

6162

1

red-army

25.06 2018 в 22:52

иии само се чудя за кой сериал говори? Дали е за Живите Мъртви или Игра на Тронове? Може би говори за Далас? или Западен Свят?

Май ще има скоро сериал по писанията на Тлкин, сигурно за него говори?

ама защо след 4-5 години? и сега е пълно с Орки по улиците? В Ботевград чувам е станало като битката при Шлемово Осое....